Ju längre du äger ditt hus – desto mer förlorar du! Det kan väl inte stämma – jo, tyvärr gör det faktiskt det. Sedan 2011 tar man inte längre hänsyn till inflationen vid försäljning av småhus.
Detta gör att inkomsten från försäljningen räknas i dagens penningvärde, medan utgifter som inköpspris och eventuella förbättringar räknas i gårdagens.
Ett inköpspris på 350 000 år 1972, motsvaras av cirka 2,5 miljoner i dagens penningvärde.
Reavinstskatten beräknas dock efter avdrag för inköpspriset, vilket gör att den som ägt sitt hus länge i praktiken betalar avsevärt mer i reavinstskatt än den som säljer snabbare.
Denna skattemässiga orättvisa drabbar främst äldre fastighetsägare, som när de vill byta boende upptäcker att vinsten från försäljningen knappt räcker till en mindre lägenhet. Däremot gynnar det fastighetsspekulation på kort sikt. Inte hellre uppmuntrar det till den rörlighet på bostadsmarknaden som så väl skulle behövas för såväl äldre personer som yngre barnfamiljer.
Man har länge talat om att förändra reavinstbeskattningen utan att något hänt. När så slutligen sker bör denna aspekt vara högprioriterad.
Tidningarna diskuterar ständigt pensioner, rabatter för äldre och hur mycket man kan tjäna på att flytta söderut.
Bra, men inkomsten från en försäljning av den egna bostaden är en avsevärt större faktor för ekonomin på äldre dar.
Gör om – gör rätt! Det parti som tar sig an frågan torde har en tacksam väljarkår, inte minst bland den stora gruppen äldre väljare.
Sveriges ekonomi är urstark menar Magdalena Andersson. Bra – sluta då genast att brandskatta fastighetsägarna! Alla vill inte flytta till Portugal...