Snart hotas apoteket också
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Orsaken till dessa hot går bara att spekulera i. Men det går att se vissa mönster i den borgerliga sjukvårdspolitiken. Nu när vårdvalet skall träda i kraft ville de borgerliga lägga ner vårdcentralen på Gråbo för att ge plats åt privata aktörer. I sak är det inget fel med detta förutom att de inte ville att vårdcentralen skulle ligga på Gråbo. För som vi alla vet finns det ett problem med lokalerna på Gråbotorg. De lokaler som vårdcentralen är lokaliserade i var en tillfällig lösning som har blivit mer eller mindre permanent. Vårdcentralen på Gråbo har ungefär lika många patienter som vårdcentralen i Roma. De enda stora skillnaderna är dels att Roma har ett större upptagningsområde rent geografiskt och att Gråbo har läkare på plats.
Alliansen blev alltså stoppade i sina planer att lägga ner Gråbo och få alla de äldre i det området att på bästa sätt ta sig in i stan för vård. Jag kan tänka mig att detta sved i den borgerliga rumpan att få smisk för att de inte gjort sin läxa. Och som vi alla vet så sparkar man neråt, och det var inte svårt att hitta en annan vårdcentral att bråka med. För det är inget nytt för Roma vårdcentral med hot om avveckling. Det är sant och riktigt att Roma ligger 18 km från stan och att det inte är så svårt att ta sig hit om man behöver uppsöka en läkare. Men detta är en falsk sanning.
För det första så är upptagningsområdet som jag sa stort så avstånden till vårdcentralen på Korpen blir betydligt längre än så.
Funderingar kommer om det verkligen har lags ner någon energi i att försöka att hitta läkare till Roma. För jag har svårt att tänka mig att 18 km pendling från stan skulle ha en betydande anledning till att inte ta en tjänst i Roma.
Har sjukvårdsledningen verkligen annonserat i alla tänkbara medier för att få tag i läkare till ön.
Eller är det så att först in med svindyra hyrläkare bara för att vissa att det kostar för mycket och ingen vill jobba här. Så att alliansen kan starta sin privatiseringsvåg av sjukvården på ön. Snyfthistorien är redan skriven och ligger och väntar på att bli publicerad. Jag kan inte låta bli att känna mig lite synisk men det är så att jag är inte övertygas om att Per-Olof Jacobsson eller Ann-Christin Kullberg har gjort sitt yttersta för att rädda vården i Romas upptagningsområde.
Det är kanske lätt att vara konspiratorisk men jag tror att det finns en plan för Roma och det inom kort kommer att vara en privatvårdcentral på plats i de gamla lokalerna.
Det kanske kan vara bra vem vet? Inte jag men jag kommer med stort intresse att följa utvecklingen för öns sjukvård.
Ola Olsson