Socialdemokraterna missbrukar utnämningsmakten

Gotland2019-01-22 19:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Myndigheten Svenska Kraftnät har blivit allt mer välkänd på Gotland det senaste året. Dels för att man lade ner planerna på att dra en tredje kabel till ön, men också för att vi pratat allt mer om civil beredskap i samband med sommarens strömavbrott. Flera avbrott är förvisso en följd av att GEAB förnyat kraftstationen i Ygne – men i det långa loppet kommer Svenska Kraftnät vara avgörande för strömförsörjningen på vår ö.

Därför är det upprörande att Dagens Nyheter nu kan göra avslöjande efter avslöjande kring oegentligheter som förekommit på myndigheten. Man har under en ny ledning bland annat slarvat med säkerhetsprövningar av högre chefer, raderat ett stort antal offentliga handlingar och anställt konsulter med nära relation till den egna generaldirektören. Som enstaka händelser kan de säkerligen försvaras och hanteras – men det som nu avtecknar sig är ett mönster av misskötsel, något regeringen behöver adressera.

Därför är det särskilt allvarligt att energiminister Ibrahim Baylan (S) meddelar att man har fortsatt förtroende för den nya generaldirektören Ulla Sandborgh. Generaldirektören har sedan hon fick uppdraget både tagit avgörande beslut utan politisk behandling – som skrotandet av planen på en tredje kabel – men också, enligt DN, undanhållit information om elprishöjningar under valrörelsen för att inte skada den sittande regeringen.

Hur de här sakerna samspelar är såklart svårt att vara tvärsäker på. Men det är svårt att inte se sambandet mellan att en myndighetschef tillsätts av Socialdemokraterna, agerar på ett minst sagt politiskt sätt (genom att fatta impopulära beslut och undanhålla information) och sedan får fortsatt förtroende när det uppdagas. För man ska veta att så länge Mikael Odenberg – den tidigare moderata försvarsministern – var generaldirektör så fanns planerna på en tredje kabel. Det är med en ny generaldirektör de skrotats.

En myndighetschef i Sverige har till uppgift att genomföra den politik som beslutats, inte att vara en del av Socialdemokraternas maktapparat eller partipolitiska opinionsbildning. Att den socialdemokratiskt ledda regeringen tummat på den principen under den förra mandatperioden är allvarligt. Att man får möjlighet att fortsätta med det är nästan overkligt.

Utnyttjandet och politiseringen av utnämningsmakten urholkar nämligen inte bara förtroendet för myndigheterna – utan undergräver också den demokratiska ordningen. Det är ett oerhört högt pris att betala för att rädda Socialdemokraterna vid makten.