SOS-alarm agerade underligt

Gotland2005-03-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Somliga gotlänningar tycks tro, att tekniska nämnden har drivit larmverksamheten och nu tänker lägga ner den. Så är det inte. Nämnden har köpt tjänsten av ett privat företag, SOS-alarm. Tjänsten hade kostat 1,1 miljoner kronor. När nämnden ville skriva nytt avtal, krävde SOS-alarm fyra miljoner kronor. Hade det varit rätt användning av skattepengar att utan vidare ta ett sådant bud?
För att få ner kostnaden gjorde då nämnden en upphandling för att få veta, hur mycket andra ville ha för den här tjänsten. Då lade SOS-alarm ett lägre bud. Men nämnden valde att ta det lägsta budet, det från Samres. Att kräva att en sån här tjänst måste utföras på Gotland är inte möjligt.
Det underliga i den här saken är SOS-alarms agerande. Deras situation var alltså så svag, att om de inte fick 2,3 miljoner för kommunens larmtjänst, måste de lägga ner hela verksamheten och göra 17 personer på Gotland arbetslösa. Om företaget verkligen ville ha verksamheten kvar på Gotland, hade det varit naturligt att gå ut aktivt och söka andra kunder, från fastlandet. Det syns väl på den här upphandlingen, att verksamheten här redan var på fallrepet.
2,3 miljoner från kommunen hade inte räckt långt för att hålla SOS-alarm under armarna, med en så passiv företagsledning. Men det var förståss väldigt praktiskt för dem att kunna lägga hela skulden för nedläggningen på tekniska nämnden.
Läs mer om