Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.
Under 45 år har ATG-modellen varit en avgörande byggsten i en fantastisk utveckling av såväl trav- och galopp som svensk hästnäring. Sverige har i dag flest hästar per innevånare i EU. Hästnäringen växer och blir en allt viktigare näringsgren inom jordbruket. I dag den fjärde största intäktskällan i svenskt lantbruk.
Forskningen visar att människor mår bra tillsammans med hästar och det skriver säkert över 500 000 aktiva hästälskare i Sverige under på. Det gör hästsporten till en av landets största folkrörelser och våra hästar håller mycket hög internationell klass.
Trav-och galoppsportens intäkter kommer nästa uteslutande från spel och kan därför inte jämföras med andra sporter som finansierar sin verksamhet via stora medieavtal och i många fall statliga och kommunala medel. Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav-och galoppsportens tävlingskostnader, som prismedel, travskolor och ungdomsverksamhet har också medel avsatts till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av verksamheten genomförs på riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Utbildningar som är helt avgörande för att fortsatt lyfta svensk hästnäring.
Den här modellen slängs på sophögen om spelutredningens förslag blir verklighet. Då kan alla spelbolag som vill ta spel på svenska trav- och galopplopp utan att betala en enda krona till sportens infrastruktur. Kvar står ATG som ensamt spelbolag att ta ansvar för tävlingskostnaderna och därmed få sämre konkurrensvillkor än övriga aktörer. De insatser inom utbildning och utveckling som i dag görs via HNS, står då helt utan finansiering. Konsekvensen blir att inte bara trav- och galoppsporten riskeras, utan hela den svenska hästnäringen och delar av jordbruket kan dras ned i en negativ spiral.
I länder som Frankrike, Storbritannien, och snart även i Danmark, har man säkerställt finansieringen genom att införa en avgift för bolag som arrangerar spel på hästar. På så sätt bidrar alla spelbolag på lika villkor till sportens kostnader och får i utbyte de spelobjekt de tjänar pengar på.
Vi föreslår att att en avgiftsmodell införs också i Sverige för att spelmarknaden ska bli långsiktigt hållbar. Avgiften ska ligga till grund för att säkerställa infrastrukturen för sporten och HNS verksamhet.