Sportrapporteringen i media är ojämställd

Fotboll. Mer jämställd sportrapportering, vill Björn Olsson se. På bild P18:s fotbollslag.

Fotboll. Mer jämställd sportrapportering, vill Björn Olsson se. På bild P18:s fotbollslag.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2017-07-31 16:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 juli lyssnade jag på handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claeson i Sommar i P1. Där talade hon bland annat om vårt ojämställda samhälle. Efter programmet läste jag som vanligt GT:s sportsidor. Denna dag förmodligen med något andra ögon. Rapporteringen från Stångaspelen var klart mansdominerad. Olycksfall i rapporteringen, utifrån ett genusperspektiv, tänkte jag. Veckan efter Stångaspelen läste jag sportsidorna och speciellt några med gotländsk anknytning, med ”Linnea Claesson-glasögon”. Jag tyckte att jag såg ett mönster och systematiserade då det jag hade läst. Jag räknade ihop textmassa och räknade bilder. Mina siffror utgår från GT:s rapportering 17/7 från Stångaspelen, 22/7 och 24/7 från Varpa-SM och 25/7 från Gutaspelen i tennis. Resultat. 80% av texten gäller manliga idrottare och 70% av bilderna visar män. Storleken på de olika bilderna varierar också. Hade jag räknat spaltutrymme utifrån bildstorlek hade kvinnorna varit ännu större förlorare.

Nu till min sommarfundering: Finns det något genustänk vad gäller GT:s sportrapportering? Ska de ha ett genustänk? Här inkluderas både de skrivande journalisterna såväl som redigerare. Simon Bank i Aftonbladets nätupplaga skrev en krönika 170723 om den ojämlika damfotbollen med fokus på Italien. Så här skriver han ”Den som vill göra sig en bra bild av hur maktförhållandena ser ut i dagens damfotboll kan börja med att kika på alla tillgängliga index för jämställdhet: överensstämmelsen är nästan exakt.

Fotbollsländer som ger kvinnor en chans och flickor förebilder får bra fotbollsspelare. Italien har inte gjort det.”

Detta skrev han före matchen mot Sverige och vid enstaka tillfällen kan tydligen länder med dåliga förhållanden besegra länder med bättre förutsättningar. Min poäng med att referera till Banks text är att GT med en mera jämställd sportrapportering kanske kan skapa förebilder för gotländska flickor och kvinnor.

Jag är medveten om att mitt texturval är mycket begränsat, men det visar i alla fall på att vid mina granskade sportreferat så var GT:s rapportering inte jämställd.

Jag kan nog inte betraktas som feminist, snarare som en reflekterande äldre man. Jag hoppas att mina två döttrar, på alla plan, ska få samma förutsättningar i livet som sina manliga kamrater. Jag hoppas också att mitt ”tjejbarnbarn” ska få samma förutsättningar som sin bror.

Läs mer om