Nobels fredspris gick till International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). ”Nobelkommittén väljer att ge fredspriset till den internationella kampanjen mot kärnvapen är en viktig signal”, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.
Nio av tio svenskar vill att Sverige undertecknar FN:s avtal om kärnvapenförbud visar Sifo-undersökningen som Olof Palmes center beställt.
”Vi ville se vad svenska folket egentligen tycker om FN:s kärnvapenförbud”, säger Anna Sundström, på Olof Palmes center. Sverige röstade ja till FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Regeringen tillsatte en utredning.
Natokramarna inom och utom Alliansen har kritiserat konventionen, och USA:s försvarsminister Jim Mattis ska i ett brev varnat försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Sverige skriver under.
Rödgröna väljare är 94 procent för att underteckna kärnvapenförbudet. De borgerliga väljarna vill 80 procent att Sverige skriver på, flest i Centerpartiet (87 procent) och Liberalerna (82 procent). Intressant blir att se var Centern och Liberalerna står när de ska rösta i riksdagen. Följer de sina gräsrötter eller partipiskan?
Med erfarenheten av vad de folkvalda tycker om väljarnas åsikter kan man frukta det värsta. Trots att en Sifo-undersökning i februari 2016 visade att 57 procent av väljarna sa nej till värdlandsavtalet med Nato så röstade ändå majoriteten folkvalda för, mot folkopinionen. Hur kommer man nu att ställa sig till avtalet mot kärnvapen? Inför valet 2018 kommer det bli en het fråga. Det ska bl.a. undertecknad se till!
I SvD spår Håkan Juholt, undergång för demokratin. Han säger att vi inte kommer leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller diktatur i framtiden. ”Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker.” Juholt sa i ett tal att Sverige inte skulle delta i Nato:s bombkrig i Libyen. Då bestämde partiets inre kabinett att fimpa honom. Är hans oro för demokratin begriplig? ”…ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt”, säger Juholt. Han är inte ensam om dessa tankar.
Häromdagen hördes liberale Olle Wästberg på TV säga att 80 procent av Sveriges invånare i dag anser att de saknar politiskt inflytande. En tankeställare?
Skriv på avtalet mot kärnvapen snarast!