Stärk ungas rörlighet

Gotland2017-08-04 12:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

A-traktorn har stor betydelse för många unga, inte minst på landsbygden där kollektivtrafiken inte är lika tillgänglig. Frihet att röra sig och möjliggöra fler livsval är en stark drivkraft för unga som vi ska underlätta och stärka. A- eller EPA-traktorn kan vara det transportmedel som möjliggör fler val till till exempel utbildning, första jobbet eller någon fritidssysselsättning.

I Sverige finns det närmare 20 000 registrerade A-traktorer. Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö tillhör de 20 A-traktortätaste kommunerna i landet vilket tydligt visar att detta är landsbygdsfråga för unga. Gotland har 206 fordon registrerade A-traktorer enligt Transportstyrelsen.

För att stärka trafiksäkerheten och kvaliteten skärps nu kraven för fordonen vilket både är efterlängtat och rimligt, men regeringen missar samtidigt att väga upp dessa skärpningar med att likställa dessa fordons hastighet med till exempel EU-mopeder. Vi anser därför att regeringen begränsar för Sveriges unga, inte minst på landsbygden.

Trafiksäkerheten är viktig och stärks successivt. Det gäller även för unga som färdas från landsbygden till studier, feriejobb, jobb, praktik och hobbyverksamheter i A- eller EPA-traktorer. Samtidigt måste regeringen möjliggöra att när säkerheten förbättras, stärka ungas möjlighet att färdas likvärdigt i hastigheter som till exempel EU-mopeder. Ojämlika villkor för landsbygdens unga duger inte.

Vi anser därför att samtidigt som man skärper kraven, till exempel besiktning för A- och EPA-traktorer, bör detta kompletteras med bland annat höjd hastighet. Vi har under lång tid påtalat dessa brister och äntligen har Transportstyrelsen fått i uppdrag att göra en översyn. Den översynen förväntar vi oss nu inkluderar flera delar, bland annat hur A-traktorer stryps, för att värna miljö och hållbara utveckling samt hastighetsjustering för att likställa dessa fordon med andra.

Regeringen kan på dessa sätt möjliggöra att unga på landsbygden får mer likvärdiga villkor som andra unga. Eller så kan regeringen göra som hittills, inte göra något, utan fortsätta se landsbygden utarmas.

Ungas frihet att röra sig är en stark drivkraft för utveckling och att förverkliga sina livsdrömmar. Det kommer vi fortsatt driva och stärka. Unga på landsbygden skall inte ha sämre möjligheter än andra. Ökad rörlighet möjliggör ökad chans att ta första stegen in på arbetsmarknaden, och fler i jobb är precis vad Sverige behöver!