Lärare har sedan 1971 fått en avsevärt sämre löneutveckling än andra med jämförbar utbildningsnivå och de befinner sig i ett bottenläge i jämförelse med kollegor i Europa.
Kommunerna har ansvarat för skolan under drygt 20 år.
Under den tiden har kvaliteten i skolan sjunkit. Elevernas och föräldrarnas frustration har ökat, lärarnas arbetssituation har stadigt försämrats, därmed har allt färre studenter lockats till lärarutbildningarna.
Bristen på lärare är stor. Konsekvenser det får för vårt land, är katastrofala!
Hade staten varit ansvarig för skolan, hade det inte hade varit avgörande för skolans del, hur Region Gotlands ekonomi sett ut.
Det hade kunnat finnas en mer långsiktig stabilitet som hade gynnat kvalitet och utveckling och därmed eleverna och Sverige i stort.
Med kommunen som ansvarig, har lärare tappat i lön i förhållande till andra grupper i regionen. De senaste årens så kallade satsningar, har enbart lyft lönerna till övrigas nivå. Lokala politiker ser bekymret:
Man har inte råd med en nödvändig löneökning, trots att man ser att det behövs, för att behålla lärare och locka fler till yrket.
Förlorarna är inte lärarna i första hand.
De kan fly yrket, som många redan gör.
Förlorarna är de som är beroende av lärarna. Ytterst hela samhället i väsentliga delar.
Våra kompetenta lokala skolpolitiker har mandatet att ansvara för skolan, men de har inte resurserna.
Därför måste staten ta ett större ansvar och garantera resurser för att få en likvärdig skola i riket.
Frustration i lärarleden över de avtal som tecknats, har sin grund i ett missnöje med att resurser inte har följt med ansvaret för skolan ut till kommunerna.
Det har urholkat lärarnas löner under så lång tid, att hoppet om att lärarlönerna ska öka och inte enbart ”återställas”, inte är särskilt stort så länge staten inte går in och tar ett större ansvar.
Kommunerna har i flera år varit ålagda att visa att de vill uppvärdera läraryrket. Kommer Region Gotland att mäkta med det på egen hand, även om det finns goda ambitioner?
Skolan är en nationell angelägenhet. Elever ska ha rätt till en likvärdig utbildning oavsett var de bor eller vilken bakgrund de har.
Sveriges utveckling och framtid är helt beroende av att vi har en välutbildad befolkning.
Ett litet land behöver stora kunskaper och Sverige börjar i skolan, är två sanningar, som Lärarnas Riksförbund försökt få gehör för under lång tid.