Statsministern har ett ansvar

Unga demonstranter. De var oroliga för Östersjön under Almedalsveckan. Statsministern ville hellre fotograferas än ta emot deras broschyr.

Unga demonstranter. De var oroliga för Östersjön under Almedalsveckan. Statsministern ville hellre fotograferas än ta emot deras broschyr.

Foto:

Gotland2011-07-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad svenska politiker på såväl lokal- som riksnivå uppenbarligen inte vill kännas vid, eller noga aktar sig för att komma för nära, är att Östersjön är det mest radioaktiva havet i världen. Detta fick vi veta redan för några år sedan genom Helsingforskommissionen, där strålskyddsmyndigheter från Östersjöländerna ingår.

Bara 30 procent av Cesium-137 beror på Tjernobylkatastrofen. Den största delen, som ökar, kommer från kärnkraftverkens utsläpp i haven och från kärnavfallshanteringen i Studsvik nära Nyköping. Myten om Sveriges "rena" kärnkraft krossas brutalt då Forsmark och Oskarshamn vardera släpper ut 100 000 gånger mer radioaktiva ämnen i Östersjön än exempelvis kärnkraftverken i S:t Petersburg och Ignalina.

De största radioaktiva utsläppen kommer från Studsviks kärnavfallsanläggning. Där släpper man ut tusen gånger mer än Forsmark. Hur kan vår strålsäkerhetsmyndighet tillåta detta, medan Östersjöns redan höga radioaktivitet fortsätter att öka?

Strålningen från dumpningarna av radioaktivt avfall som gjordes från svensk sida på 1950-talet bedöms av svenska myndigheter och politiker som försumbart. Alltså - inget att bry sig om. Självklart är det så för de beslutsfattare som har färre år kvar i livet än de har bakom sig. Men för kommande generationer som utan att ha bett om det får ta hand om konsekvenserna av fattade beslut av nutida politiker med krökta ryggar, så är det inte försumbart eller oväsentligt. Det gäller Östersjöns överlevnad och i förlängningen Gotlands existens.

Vad som förvärrar konsekvenserna av de tidigare legala dumpningarna är de illegala radiak-dumpningar som gjordes i östersjön under kalla krigets sista år. Händelser våra politiska beslutsfattare inte vill lyssna till.

Sveriges statsminister hävdar, för att slippa agera, att "omständigheter som berör rikets säkerhet, eller förhållandet till främmande makt" gäller och att han därmed inte kan yttra sig i frågan. Varför? För att slippa undan och hoppas att framtidens beslutsfattare tar hand on problemen? För ovetande - det är han inte!

En studie vid Irländska sjön visade att cancerrisken var 40 procent högre hos kustbefolkningen, på grund av radioaktiva utsläpp från kärnanläggningen i Sellafield. Befolkningen inom en kilometer från kusten var hårdast drabbad. Det framgår att cancern orsakas av små radioaktiva partiklar (nanopartiklar) från havet, vilka hamnar i luften och sedan inandas, samt av kontaminerad fiskföda. Radioaktiviteten i Östersjön är 50 (femtio) gånger högre än i Irländska sjön och fortsätter att öka.

Ska vi acceptera att Östersjön blir ett alltmer strålande hav? Vad gör politikerna? Har vi en strålsäkerhetsmyndighet värd namnet? Vem bär ansvaret för Östersjöns utmärkelse som "Världens mest radioaktiva hav"? Vem ska ta ansvaret för framtiden? Barnen eller statsministern?

Läs mer om