Den svenska handelsflottan är viktig för Sveriges tillväxt, handel, arbetsmarknad men också för det globala klimatet. Därför är det också en viktig politisk handling att stärka förutsättningarna för att svensk sjöfart ska växa. Vi har en plan för detta med tre förslag på åtgärder. Och det bästa är att de inte innebär kostsamma investeringar av skattemedel utan justeringar i regleringar för att skapa förutsägbara och långsiktiga villkor för sjöfarten.
Sjöfarten transporterar nästan 90 procent av alla varor i världen och bara till och från Sverige reser cirka 30 miljoner passagerare varje år med hjälp av fartyg. Ungefär 100 000 arbetar i hela näringen i Sverige – men detta antal kan öka med bara några enkla justeringar och den blåa näringen kan bidra till export av hållbarhetstänk, produkter och know-how.
För att stärka AB Sverige föreslår Blå Tillväxt, som består av Sjöbefälsföreningen, Svensk Sjöfart och Seko Sjöfolk, att:
- Ett sjöfartsråd införs. Sjöfartsrådet ger möjlighet för ökad konstruktiv dialog mellan politik och industri. Åtgärden är mycket resurssnål, men kan ge desto mer tillbaka till samhället. I Danmark har ett liknande råd införts med mycket goda resultat och möjliggjort en tät dialog och effektivt beslutsfattande mellan beslutsfattare, industri och akademi.
- Den blå skatten, tonnageskatten, justeras så att 75 procent-regeln tas bort. Tonnageskatten är bra för svensk sjöfart, men det finns förbättringar som kan möjliggöra att fler inom den svenska sjöfarten kan ingå i systemet. En regel som behöver justeras är exempelvis 75-procentregeln som reglerar hur mycket fartygen får segla på svenska och utländska vatten; något som ofta är oförutsägbart för fartyg som inte har bestämda linjers såsom fartyg som transporterar skog och malm.
- Säkerställ en långsiktig och förutsägbar nettomodell. Nettomodellen är ett system som syftar till att skapa konkurrensneutraliteten mellan svensk och global sjöfart. Det är viktigt att modellen återgår till 100 procent, att man säkerställer att specialsjöfarten kan ta del av den och, i samband med detta, att stämpelskatten förändras. Då kommer vi att få fler svenskflaggade fartyg. Att systemet är långsiktigt och förutsägbart är också centralt för att rederier ska våga investera i exempelvis miljö- och klimatåtgärder. Handelsflottan är även rädd om sin personal och vill inte riskera att den egna personalen möter en osäker framtid på grund av att politiken inte ger förutsägbara villkor.
Vi uppmanar regeringen att genomföra de tre åtgärderna som de fackliga parterna och branschorganisationen gemensamt ser som vägen fram för ett hållbart och konkurrenskraftig Sverige.