Svensk vindkraft ger inga miljövinster

Gotland2011-01-11 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Linda Magnussons insändare i GA 10/1.

Linda Magnusson, (LM) Vd för O2:s vindelbolag tar i sin insändare upp vindkraftens behov av statliga bidrag, för Gotlands del 700 000 kronor, för planering av nya vindkraftsanläggningar. Inte ens en planering för vidare utvidgning av verksamheten går att egenfinansiera. Med de stora (subventionerade) vinster som vindkraftsägare och exploatörer gör, så borde inte dessa kostnader skjutas över på skattebetalarna.

Sedan påstår L.M. att "om man bygger vindkraft där det blåser minst 7,0 m/s så är vindkraften en mycket kostnadseffektiv energikälla". Vindkraftverken producerar maximalt då det blåser 15 m/s. Blåser det 7,0 m/s så producerar vindkraftverket ungefär 20 procent energi av den maximala. Är det så effektivt?

För övrigt så är det bara Näsudden, Hoburgen, Östergarnslandet och Fårö som har en medelvind på 7,0 m/s eller mer. Men vindkraftsexploateringar får inte, enligt Översiktsplanen, göras på Hoburgen, Östergarnslandet och Fårö. De områden för vindkraft som för övrigt finns i Översiktsplanen har klart en lägre medelvind än 7,0 m/s och är därför inte kostnadseffektiva enligt L.M.

L.M. skriver också att om man köper tio vindandelar (10 000 kWh) så minskar man sina egna koldioxidutsläpp med nästan tio ton kol. Den minskningen är knappt mätbar om vi ser på den totala koldioxiden som ingår i det naturliga kretsloppet. För övrigt är den el som produceras i Sverige nästan 100 procent koldioxidfri så ingen "miljövinst" görs.

De totala koldioxidutsläppen från all mänsklig aktivitet är för övrigt mindre än en procent av kretsloppets totala koldioxidhalt. Är det mot den bakgrunden så kostnadseffektivt att med vindkraft försöka minska jordens koldioxidutsläpp? Det finns andra bättre energikällor som till exempel kärnkraft som är betydligt effektivare.

För vårt samhälle är vindkraft varken kostnadseffektivt eller har någon effekt för att minska koldioxidutsläppen. Vindkraftverken går runt ekonomiskt på grund av subventionerna från elcertifikaten och genom att samhället också måste hålla vindkraftverken under armarna med reglerkraft.

Den storskaliga utbyggnaden av vindkraften som planeras kommer att leda till högre elpriser för konsumenterna. Dels genom att vattenkraften måste byggas ut, om inte reglerkraften ska bestå av importerad kolkraft vilket leder till ökade koldioxidutsläpp och dels genom en kostsam utbyggnad av elnätet för att ansluta vindkraften.

Den enda lönsamma nisch för vindkraft som vi kan se, är att varje mobiltelefon levereras med en liten vindsnurra och en vev för reglerkraft. När det ringer så är det bara att hålla upp den lilla vindsnurran och skicka sina sms-meddelanden eller vad det nu kan vara. Blåser det inte tillräckligt så är det bara att vänta på bättre vindar eller veva på.

Läs mer om