Tidvattnet vänder för svensk ekonomi

Hund tittar på strandad val vid lågvatten.

Hund tittar på strandad val vid lågvatten.

Foto: Michael O'Leary

Gotland2018-04-13 20:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 3 april presenterade SCB nya siffror för Sveriges varuhandelsnetto. Siffrorna visar att Sverige för tredje månaden i rad ligger på minus i handelsbalansen – närmare bestämt minus 3,4 miljarder kronor. Det kan låta obetydligt när vår statsbudget ligger på hundratals miljarder, men är ändock en viktig indikator för hur exporten utvecklas. Och det är viktigt att hålla ett öga på. Sverige är nämligen ett land som bygger sitt välstånd på handel med andra länder. Vår export ger svenska företag möjlighet att göra nya investeringar, som långsiktigt bidrar till att vi kan ligga i framkant. Men denna modell kan vara på väg att gå förlorad.

Det finns underliggande problem i den ekonomiska omställning som vårt land just nu genomgår. En växande tjänstesektor ger inte upphov till samma produktivitet och tillväxt som finns på varumarknaderna. Detta är något som bland annat professorn John Hassler, tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, lyft fram. Tjänsteexporten är växande och betydande – men för en långsiktigt hållbar tillväxt krävs en utvecklad position på varumarknaderna.

Regeringens ovilja att gå fram med reformer skapar också problem på andra håll. När regeringen tillträdde hade man ett mål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Men sedan Stefan Löfven intog Rosenbad har vi tappat från plats 12 till medelmåttiga plats 16. Detta ska också ses i ljuset av att vi just nu har draghjälp av en global högkonjunktur. Men regeringen misslyckas inte bara med jobben – man lyckas heller inte bygga skyddsvallar mot de sämre tider som kommer när konjunkturen vänder. Konjunkturinstitutet meddelade den 3 april att regeringen missar överskottsmålet med cirka 0,5 procent. Det innebär att man spenderar 25 miljarder mer än man har utrymme för.

Den rödgröna regeringen saknar reformer för jobb och tillväxt, samtidigt som man bedriver en ohållbar finanspolitik. Det kommer att skapa stora problem för Sverige. När lågkonjunkturen blir verklighet tvingas Sverige in i en ond cirkel av besparingar istället för stimulanser, vilket kommer skapa hög arbetslöshet och ökade skillnader. Det blir en omöjlig ekvation för integrationen, rättsstaten och välfärden.

Vad Sverige istället skulle behöva just nu är arbetsutbudsreformer där lönsamheten att arbeta ökar, tillväxtreformer som gör det mer lönsamt att investera och studera, samt en stram budgetpolitik där överskottsmålet säkras. Men det kan Sverige bara få med en ny regering, som leds av Ulf Kristersson.

Läs mer om