Tillsammans vill vi utveckla kryssningsturismen på Gotland

Gotland2019-07-18 10:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kryssningsturismen är sedan länge en naturlig del av den gotländska besöksnäringen. Men i takt med att kryssningsfartygen blev allt större så fick de inte plats i hamnen, utan fick ligga på redden istället och transportera in kryssningspassagerarna i barkasser till Visby. Detta var inte attraktivt för vare sig kryssningsrederier eller kryssningspassagerare och ledde till att kryssningsturismen började minska för drygt tio år sedan.

Region Gotland beslutade därför, efter att ha tecknat ett 20-årigt nyttjanderättsavtal med Copenhagen Malmö Port (CMP) som också finansierar kapitalkostnaderna, att bygga en ny kryssningskaj. Detta för att tillsammans med CMP, Gotlands förenade besöksnäring, Visby Centrum med flera utveckla kryssningsturismen på ett ansvarsfullt sätt. En utveckling av kryssningsturismen, med en målsättning att öka antalet anlöp och kryssningspassagerare, medför goda möjligheter att utveckla besöksnäringen i bredare mening.

När det gäller hållbarhet så pågår idag ett antal samarbeten och processer som inkluderar det gotländska samhället och Uppsala universitet. Även kryssningsbranschen bedriver utvecklingsarbete och samarbete på internationell nivå för en mer hållbar kryssningsindustri.

Den nya kryssningskajen, med längre tider i kaj för kryssningsfartygen, medger också bättre möjligheter för hela Gotland att vara en del av kryssningspassagerarnas upplevelse. Idag pågår ett arbete med att paketera och utveckla produkter som passar kryssningsturismen, såväl i det privata som i samarbete mellan det privata och offentliga.

Den nya kryssningskajen har lett till en utveckling av kryssningsturismen, något som i sin tur kan bidra till en internationaliserad hållbar besöksnäring på hela Gotland. Det finns självklart ännu mer att göra och utmaningar att hantera, men utvecklingsprocesser tar tid och behöver också få göra det eftersom alla svar inte finns vid resans början. En annan viktig aspekt som behöver lyftas är att kryssningsturisterna inte bara är dagsbesökare, de är också potentiellt återkommande internationella besökare. Det är därför en viktig kategori att värna om, för att vi skall kunna utveckla den internationella turismen på Gotland, där hållbarhetsfrågan har en central plats.