Tillväxt behövs för att öka välståndet
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Häromdagen fick jag del av ytterligare en jämförelse mellan Sveriges alla kommuner. Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som har gjort den för att ge en samlad bild av kommunernas tillgänglighet och service till företag via webben. Och det är på nytt ingen rolig läsning för Gotlands kommun. SKL har listat information som är viktig för många företagare och mätt i vilken grad de kommunala hemsidorna uppfyller de kraven.
Man kunde få maximalt 50 poäng. Gotland har 27,5. Bäst var Lidingö med 47 poäng, följt av Upplands Väsby och Östersund med 45,5 poäng. Undersökningen är gjord ur ett företagarperspektiv och är naturligtvis något att se över i arbetet med att förbättra företagsklimatet.
Jag anser att det framför-allt är viktigt att kommunen fokuserar på det som är en ren och tydlig kommunal angelägenhet: tillhandahålla god information och god service både i personliga kontakter och via hemsidan, snabb och säker hantering av tillstånd av olika slag, utveckling av infrastruktur i stort och i smått. P-avgifternas effekt är lika angeläget att beakta som utbyggnad av bredband.
När det gäller välståndet så är företagens egna ambitioner nog så viktiga. Och där finns det otroligt mycket mera att göra. Jag är av uppfattningen att alla olika bidrag och projektpengar som flödar, har en förlamande effekt på det entrepreneuriella företagandet. Av egen kraft satsar man sällan mer än på de riktigt säkra korten. Det finns naturligtvis undantag - men de ses inte alltid med särskilt blida ögon i vårt jantepräglade samhälle.
Jag anser att vi ska ta vikingatidens och medeltidens gotländska handelsmän som förebild. Då gjorde gotlänningarna affärer. Långt borta från hemmamarknaden. Utan att stadens råd gav dem bidrag för det. Deras företagsamhet gav Gotland Nordeuropas högsta välstånd. Gå ner på Fornsalen och titta på kartan över fynd av silvermynt i Skattkammaren - den säger något om företagsamheten och förmågan att göra affärer!
Vill vi att Gotland ska bli navet i havet och mötesplats i Östersjöregionen, så måste gotländska företag ut på den marknaden och se Östersjöregionen som sin hemmamarknad. S:t Petersburg borde vara lika naturlig arena för dagens företagare som Novgorod var för dåtidens. Gotländska företag ska finnas och samverka där dagens handelsplatser finns.
Det går inte bara att gnälla på kommunen - företagen och företagarna själva har en stor och viktig roll för att skapa tillväxt och ett blomstrande Gotland. Tillväxt Gotland borde vara den förening, där företagen själva tar det ansvaret. Inte en företeelse som lever på kommunala bidrag.