Transfetter/härdat fett

Gotland2007-01-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad är det för något och är det farligt?
Jag har den senaste tiden läst en hel del om transfetter. Danmark och New York har förbjudit användandet av industriellt tillverkade transfetter av hänsyn till folkhälsan.
Sveriges Livsmedelsverk har än så länge inte gjort något alls!
Industrin tillverkar fast fett och utgår då från en vegetabilisk matolja. Denna olja behandlas med tuffa kemikalier och hög värme för att bli fast och se ut som smör. Under denna hårda kemiska påverkan bildas transfettsyror.
Enligt aktuella forskningar kan industriellt framtagna transfetter:
- Hindra fostrets tillväxt
- Ge sämre bröstmjölk
- Öka astma och allergier hos barn
- Ge åderförkalkning
- Höja dåligt kolesterol med 25procent
- Ge 10 ggr större risk för hjärtsjukdom
- Höja insulinnivåerna i blodet och ökar risken för diabetes typ 2
- Försämra immunförsvaret och kroppens avgiftningsförmåga
- Sänka testosteron hos män och ger större mängd abnorm sperma
- Ge övervikt
Om du vill undvika dessa transfetter så läs på innehållsförteckningen och välj bort alla varor som innehåller härdat veg fett och margarin. Välj varor som innehåller smör och olja istället.
Använd smör, bregott och kallpressad olja i ditt eget kök.
Livsmedelsverkets information om vilka fetter som är bra eller dåliga ligger till grund för dietister, kostchefer och hälsoansvariga.
Livsmedelsverket har gjort en lista över transfetter i livsmedel. De har då blandat ihop alla typer av transfetter. De har inte gjort någon skillnad på naturliga transfetter som finns i smör och grädde och industriellt framställda (delvis härdat vegetabiliskt fett)
Denna hopblandning av naturliga transfetter och industriellt framtagna är vilseledande och gynnar fettindustrin men knappast folkhälsan.
På en direkt fråga så svarar Sveriges livsmedelsverk att de anser att alla transfetter har samma egenskaper.
Danmark och USA däremot anser att naturliga transfetter från tex smör och grädde har en annan molekylstruktur och att de inte är farliga.
Svenska livsmedelsverket sorterar under Jordbruksdepartementet. Det skall serva både konsumenter och livsmedelsindustrin. Det fungerar inte så bra alla gånger. Tydligast ser vi detta just nu när konsumenternas behov av nyttigt fett får stå tillbaka för industrins ekonomiska vinning av att använda härdat fett.
Referenser: Per Mattsson slv. Steen Stender och Jörn Dyerberg Ernaeringsrådet Danmark, Mary Enig, Amerikanska Jordbruksdepartementet USDA, The Lancet nr 353. Karin Bojs DN.
Läs mer om