Trist med alla som sår misstro om vår säkerhet

NORDSTREAM 1. Wera Svensson ser tillbaka på hur debatten gick när den första gasledningen skulle läggas ner.

NORDSTREAM 1. Wera Svensson ser tillbaka på hur debatten gick när den första gasledningen skulle läggas ner.

Foto: SÖREN ANDERSSON

Gotland2016-10-28 12:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nog är det trist med alla som arbetar på att så misstro och osäkerhet där utvecklingen faktiskt har varit på väg åt rätt håll.

Som krönikören Eric Erfors i GT. Han hör till alla dem som har behov av en fiende. Muren har fallit, det kommunistiska hotet finns inte längre. Men Ryssland är ju farligt, det vet ni väl.

Folk som inte är gotlänningar tycks vara väldigt oroliga för vår säkerhet. Men jag läste en sån där spontan enkät med folk på stan härom dagen. Hälften av dem sa uttryckligen: Jag tror inte på något hot från Ryssland. Om någon ska stå för bättre kontakter österut i Europa så är det väl vi, som ligger mitt i Östersjön.

Det är också trist att politiker svänger så med majoriteterna. Jag plockar fram det jag skrev sist det var aktuellt med gasledning, 2009. Det var stora ord i kommunfullmäktige då.

Det var alliansregering och borgerlig majoritet på Gotland. Brittis Benzler (V) menade att EU borde tvinga Tyskland att avstå från den ryska gasen.

Moderaterna var förstås pålitliga. Rolf K Nilsson skrev: Att inte uttala sig mot gasledningen, det vore att stödja aggressiv rysk utrikespolitik.

Hans Erik Svensson, Kea, (S) i Lärbro röstade högt och ljudligt mot både gasledning och utbyggnad av hamnen i Slite.

Folkpartiet var som vanligt kluvet. Jan Lindell i tekniska nämnden röstade för hamnutbygget, Bror Lindahl röstade emot i fullmäktige. Och Håkan Ericsson i GF skrev: ”Att inte säg starkt nej till gasledningen, det vore att göra fullmäktige till en parodi på demokrati”.

Men – jag blir glad när jag läser: ”Socialdemokraten Björn Jansson höll huvudet kallt och menade att vi inte ska använda kommunfullmäktige till en arena för politiska utspel i frågor där vi inte har någon beslutanderätt”.

Där kan man verkligen tala om att vara verklighetstillvänd!

En politiker som kan skilja sina egna partipolitiska intressen från de faktiska omständigheterna, en sån är värd all respekt.

Gotland har ett utsatt läge, vi måste fundera extra på hur vi förhåller oss till våra grannar. Vi får inte låta oss ryckas med av känslostormar som Eric Erfors krönika. En så svartvit världsbild är ett hot mot allas vår säkerhet.

Läs mer om