Turismen på Gotland är inget självspelande piano
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag håller med Pigge om att det alltför mycket pratas om antalet resenärer när vi borde tala om gästnätter. Gästnätter som genererar direktintäkter och viktiga sidointäkter. Antalet gästnätter har uppenbarligen gått ner och då tycks man inte riktigt vilja ta i de siffrorna när dom istället skulle kunna bli bränsle till en kreativ debatt. Låt mig ta ett näraliggande exempel från Stora Karlsö där vi under senare år målmedvetet har satsat på att få våra besökare att också bo över. Så har det blivit och det håller i sig. Aktuella siffror för juni månad i år visar en nedgång på antalet besökare men en ökning av gästnätter med 5%. Men det handlar inte bara om ekonomi. En övernattning ger så mycket mervärde i form av fina upplevelser och intressanta upptäckter. Och besökaren får aldrig underskattas. De flesta är vetgiriga och vill ha mer än nöjen och bad. De vill ha med sig något bestående som väcker intresse och ger näring till fantasin också när de kommit hem. På Gotland finns allt man kan begära av intressanta besöksplatser och aktiviteter - 100-tals! Tänk bara på Världsarvsstaden Visby och den helt unika Ringmuren!
I grunden och i potten har Gotland ett osvikligt bra varumärke sedan generationer. Gotland ger för många svenskar och även för utländska turister sköna vibrationer. Senast har varumärket stärkts under den fantastiska Almedals-veckan. Tala om gratisreklam! Men det finns oroande tendenser. Vikande besökstal och minskade gästnätter kan naturligtvis vara tillfälliga fluktuationer. Men man gör säkrast i att ta signalerna på allvar. Det kan också handla om ändrade semesterbeteenden, ändrade konsumtionsmönster, negativ prisutveckling, konkurrens från Baltikum, lågprisflyg ut i världen, mm.
Turistnäringen är alltför betydelsefull för Gotland för att luta sig tillbaks och se tillströmningen av turister som ett självspelande piano. Den tiden är nog förbi. Därför är det hög tid att göra en grundlig analys som i sin tur bör leda till en genomtänkt strategi för hur turistnäringen skall kunna bli en fortsatt mjölkkossa för Gotland och ett led i en näringsutveckling i övrigt. Visserligen är det typiskt svenskt att tillsätta en utredning när det dyker upp problem. Men nu behövs det, om inte annat för att få nödvändig handlingsberedskap.
Alltså&våga ta ett rejält grepp om turistnäringen, våga ta med obekväma men kreativa debattörer, våga engagera professionella analytiska krafter från högskolevärlden och näringslivet, våga engagera internationell expertis på området, för att nu ta några exempel. Visst finns duktigt folk på Gotland och i turistorganisationen som redan gör goda insatser, men man måste också våga utsätta sig för kritisk granskning och analys utifrån. I detta finns allt att vinna.