Uppmätningsritning av slipskåra
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har förutom att jag mätt slipskårornas riktningar även mätt upp profilen i längdsnitt och i tvärsnitt.
De flesta gotländska slipskåror följer en cirkel i längdsnitt. Radien på cirkeln verkar ligga på vissa fasta värden t.ex. 1,94 m och 2,4 m. Hjul med den radien är mycket osannolikt eftersom bredden bara är högst 1 dm.
Troligen har man använt sig av en pendel där längden har bestämts m.h.a. ett bestämt längmått och där slipföremålet var fästad längst ned.
I figuren avbildas en slipskåra i genomskärning på längden. Man ser att slipskåran har cirkulärt längdsnitt men med en avrundning i ändarna. Denna avrundning förekommer i alla slipskåror vare sig skåran går ut över kanten på stenen eller inte, och på fast häll. - Ett hjul som slirat i slipskåran borde ha gett skåran en annan form, dvs att man skulle ha fått en skarp övergång i ändarna.
Vid Sojdsmuséet i Burs byggdes år 1992 en pendel för detta ändamål.
I en kalksten slipade jag på 4 timmar upp en 1 cm djup och 47 cm lång slipskåra.
Den fick den form som de gotländska slipskårorna har och erhöll således även den avrundning i de båda ändarna som man kan skönja i figuren.
Anledningen till avrundningen är att slipföremålet, som kan vara en avlång sten, slipar mer i ändarna där hela slipföremålet inte längre ligger an mot skårans botten. Slipföremålet vinklas alltså en aning.