Den 15 mars strejkade 1,5 miljoner människor för klimatet världen över. Här på Gotland hade runt 600 personer samlats utanför Region Gotland i Visby. ”Tomma ord och mera prat – räddar inte vårt klimat” skanderade barnen. Vi i Extinction Rebellion vill i dag vädja till Region Gotland att utlysa ett nödläge för klimatet. Det har redan över 400 lokala myndigheter runtom i världen gjort.
Vi har känt till klimatförändringarnas effekter i över 25 år nu, men ingenting som hittills gjorts har fått utsläppen att minska. Klimatkrisen är det största hotet mänskligheten någonsin stått inför. Enligt FN har vi runt 10 år på oss att vända utsläppskurvan innan det är för sent. Ju större temperaturökning, desto större risk löper vi att passera ”tipping points” där uppvärmningen inte längre går att hejda.
Priset för klimatförändringarna betalas redan i dag, i skogsbränder, luftföroreningar, svält, översvämningar och massdöd av arter. För att möta klimathotet måste samhället mobilisera alla tänkbara resurser. Det behövs genomgripande krisåtgärder i samma omfattning som under krig.
Vi anser att Sveriges regering saknar det ansvarstagande och den handlingskraft som så akut behövs. Regioner och kommuner kan och måste nu agera och leda vägen i den nödvändiga omställningen.
Ett nödläge för klimatet innebär att högsta prioritet läggs på att minska utsläppen och säkra en trygg framtid. Region Gotland ska informera medborgarna, företagen och alla Regionens verksamheter och på så sätt bygga ett brett stöd för den nödvändiga omställningen. Stor vikt läggs vid att påverka andra kommuner och regioner. Detta banar vägen för en nationell och så småningom internationell utlysning av klimatnödläge.
Klimatkrisen utgör mänsklighetens hittills största utmaning. Det krävs stora uppoffringar för att mobilisera samhället, men förändringarna kan också göra människors liv bättre. Region Gotland har också en unik chans att bli föregångare med den nya Färdplanen för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem. Vi vädjar till er politiker att använda denna möjlighet till att faktiskt göra de utsläppsminskningar som krävs för att följa Parisavtalet och därmed bli den världsledande ö-region inom klimat och miljö som Regionfullmäktige redan antagit som mål. För kommande generationer och i solidaritet med andra öbor världen över som drabbas mycket hårt av klimatförändringarna.