Gotlands politiker har satt upp målet 2,5 TWh vindkraft per år, vilket betyder 400-500 vindkraftverk med totalhöjd 150-200 meter (Kaknästornet är 155 meter). 2,5 TWh motsvarar nästan tre gånger öns totala elförbrukning, inklusive industrin.
Översiktsplanen pekar ut områden av riksintresse för vindbruk, det vill säga områden med bra vind och minst en kilometer till bostäder, men ger ändå inga klara besked om var utbyggnaden kommer att ske. Planen säger att vindkraften ska byggas inom de områden som utpekats som riksintresse för vindbruk, men kan även tillåtas på andra platser. Alla områden skall inte byggas ut maximalt utan bara de som är lämpligast. I en insändare i GT uppmanade jag regionen att berätta om planerna, men har fått svar att man inte tänker göra det.
Istället ges här ett försök till lägesbeskrivning, med reservation för fel. Det kan finnas fler projekt som ännu är okända. Havsbaserad vindkraft har utelämnats.
1. Forsvidar. Wpd Scandinavia AB. 13 verk, ansökan hösten 2012.
2. Forsviden. Markägare i egen regi. 15-20 verk.
3. Tängelgårde. Own Power AB. Okänt antal verk.
4. Boge. Boge vindbruk AB. Sju verk i en första etapp, ansökan juli 2012.
5. Stenkyrka. Vattenfall. Upp till 40 verk, inte riksintresse för vindbruk, länsstyrelsen har bedömt området som olämpligt för vindkraft.
6. Hall. Siral AB. Nio verk, inte riksintresse för vindbruk, försvaret säger nej.
7. Storugns. Siral AB. Sju verk plus nio befintliga.
8. Risungs. Siral AB. Tre verk, försvaret säger nej.
9. Martebomyr. Siral/ O2 Vindkompaniet AB. 29 verk, försvaret säger nej.
10. Elinghemsmyr. Inga kända planer.
11. Smöjen. Slitevind AB. Tio äldre verk byts till nya större.
■ Näsudden. Vattenfall med flera, 80-tal äldre verk byts mot 40-tal nya.
■ Mästermyr. Vattenfall. Upp till 40 verk, Mark- och miljööverdomstolen säger nej med hänsyn till naturvärden (mål M 8344-11).
■ Lojstahed. Triventus/ Hajdvind AB. 76-123 verk, försvaret säger nej, naturvärden gör att bolaget avvaktar med ansökan.
■ Hablingbo. Siral. 7-10 verk, försvaret säger nej.
Flera projekt är alltså på väg att stoppas av motstående intressen. Målet 2,5 TWh per år kommer därför inte att uppnås. Dags att revidera målet och därmed också behovet av ny fastlandskabel?