Vad sysslar Regionen med?

Uppåt väggarna. Region Gotland verkar fatta beslut utan bäring.

Uppåt väggarna. Region Gotland verkar fatta beslut utan bäring.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2016-08-08 13:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sitter och funderar på hur länge beslutsfattarna i Region Gotlands kan fortsätta med att missköta sina uppdrag. Nästan dagligen framkommer uppgifter om konstiga beslut som fattas på Visborgsområdet.

Några exempel: Gatubelysningen ska monteras ner på många ställen på Gotlands landsbygd men längs den nya gång- och cykelbanan som byggs parallellt med Allégatan ska det sättas upp belysning, trots att det några meter från de blivande lyktstolparna finns belysning, förvisso avsedd för biltrafiken på Allégatan men belysningen torde räcka till även för gående eller cyklande.

Hysterin med p-automaterna i Visby är ett annat exempel, hur kan man kräva att bilägarna ska ”springa stan runt” för att hitta en fungerande p-automat? Denna årstid är det dessutom mest turister som parkerar i Visby och det har inte lokalkännedom om var det finns automater någonstans och vad händer om det kommer en parkeringsvakt och ”lappar” min bil medan jag befinner mig i en annan del av staden och letar upp en fungerande p-automat? Om något inte fungerar så måste det fixas och i exemplet med p-automaterna kan det inte vara lagligt att kräva att ”kunderna” ska bära ansvaret (bestraffas med böter) för att kommunen ska få sin betalning. Många har lagt en lapp i framrutan och meddelat sin ankomsttid vilket visar att man är medveten om att betalning ska ske men att det ej fungerar att betala.

Sen har vi problematiken med vattenbristen på ön och jag har fullförståelse för att vi ska spara på vattnet men vad jag inte förstår är vad ett sänkt vattentryck gör för skillnad? Vill jag ta ett bad i mitt badkar behöver jag lika mycket vatten, oavsett tryck. Ska jag diska måste jag tappa upp vatten dels till disken dels till att skölja med eller så gör jag det under rinnande vatten och det är nog lika stor del vatten som går åt som i en diskmaskin eller att det är så dåligt tryck i duschen så att man inte kan skölja ur löddret vilket innebär att jag kommer att stå längre tid i duschen med vattnet rinnande för att få bort det.

På tal om vattenbristen så har jag hört rykten om att Cementa i Slite erbjudit sig att bygga en anläggning som renar deras spillvatten så att det skulle kunna pumpas ut i vattenledningarna igen men att Region Gotland tackat nej till detta. Kan det vara så att då får Regionen inga intäkter på försäljning av vatten till Cementa? Hur går det för övrigt med lagningen av de läckor som finns på de kommunala vattenledningarna? Dessa frågetecken och många fler behöver rätas ut innan nästa val.

Läs mer om