Vänsterpartiet hörde till de främsta kritikerna av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Då krävdes det att Gotland/Sverige skulle säga NEJ och avbryta hela projektet, eftersom det kunde finnas risk för skador på Östersjöns miljö. Däremot har jag aldrig hört dem protestera mot den ständiga trafiken med oljetankers i Östersjön. För se då gäller det våra egna intressen.
När det gäller vår rätt att snabbt, bekvämt och billigt ta oss till fastlandet, då existerar plötsligt inga miljöhänsyn. Regionrådet Brittis Benzler (V) ger sig in i debatten om färjetrafiken till Gotland. Hon "...accepterar inga försämringar..." Om man i stället skulle använda ordet "förändringar"? Jag menar en förutsättningslös diskussion om hur färjetrafiken kan se ut i framtiden.
Det är möjligt att Brittis Benzler hör till klimatskeptikerna, de som inte tror att polarisarna eller vädersystemen påverkas av människans ständigt ökande utsläpp av växthusgaser.
Eller är det bara så att Gotland måste ha undantag? Vi måste kunna fortsätta med våra extremt oljeslukande snabbfärjor, det är ju så nödvändigt för öns utveckling. Och staten skall betala, så vi kan åka billigt också. Förmodligen tycker kineserna att de också behöver mycket mer olja för sin utveckling.
När skall vi från gotländskt håll börja en sådan diskussion om våra kommunikationer? Där vi inte bara tar in krav på snabbhet, bekvämlighet, billiga biljetter, oberoende av hur förhållandena ser ut i omvärlden. Oljan kommer att bli dyrare. Alternativa bränslen för snabbfärjor kommer inte att finnas på mycket länge. Klimatförsämringen är en verklighet.
Det finns ett antal andra faktorer som borde med i ekvationen. Det är inte nödvändigt att ha med egen bil, varken till eller från Gotland. Långt ifrån alla resande kräver att kunna åka över på tre timmar. Även vi måste minska på oljeberoendet. Det viktiga för Gotlands utveckling är väl godstrafiken. Jag är övertygad om att med en sådan diskussion skulle vi kunna få ett bättre utfall för Gotland.