Valets viktigaste frågor

Gotland2010-09-17 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Insändarsidorna är välfyllda dessa veckor med ett stort engagemang för små och stora frågor. Men det handlar mera sällan om ett helhetsgrepp. RUT är ofta debatterat och det är vi moderater FÖR. Många svarta jobb har blivit vita. Med vita löner får många fler del av samhällets trygghetssystem.
De övergripande frågor som jag anser ska fokuseras de kommande fyra åren är:

1.Tillväxt och välstånd
Vi behöver bli fler gotlänningar, målet i Vision 2025 är 65 000. Då behövs det fler jobb, växande företag och nya företag. För att uppnå det måste kommunen garantera att de kommunala tjänsterna och myndighetsutövningen sker på ett smidigt och rättssäkert sätt. Alla i kommunen som arbetar med de frågorna måste ha inställningen att de jobbar på ett tjänsteföretag. Kommunen måste också se till att Gotland har en god infrastruktur där kommunikationer i form av bussar, båtar och flyg men också bredband och telefoni särskilt måste lyftas fram. Och inte minst: den egna hemsidan ska ge en bred och fyllig information och blanketter ska kunna laddas ner.
När någon funderar på att flytta hit så är det också många andra delar av den kommunala servicen som ska tåla att jämföras med andra kommuner. Det handlar naturligtvis om skolor och sjukvård men också i mycket hög grad om hur utbudet för fritiden ser ut. Kultur- och fritidssektorn är oerhört viktig och måste finnas med på ett tydligt sätt i det regionala utvecklingsarbetet.

2. Sjukvårdens kostnader
Om sjukvården tillåtits gå back alla år utom ett sedan 1971, så är det nu hög tid att se till att få ordning på den ekonomin. Lasarettet måste få en professionell styrelse. Det är inte rimligt att fritidspolitiker ska kunna sätta sig in i driften av ett sjukhus, vilken apparatur som är den rätta och rimliga eller hur rätt anpassade personalsystem ser ut. Det måste det proffs till. Däremot är våra gotländska förtroendevalda bäst på att tala om vilken vård gotlänningarna har rätt att kräva. Lokalpolitikerna ska vara gotlänningarnas förlängda arm och lyssna på vad gotlänningarna säger.
Kan vi få struktur på detta och göra ett kommunägt bolag av lasarettet, tillsätta en professionell styrelse och låta gotländska politiker beställa vård, så är jag säker på att även sjukvården kommer att bidra till tillväxt och ökat välstånd.

3. Östersjömiljön
Vi lever mitt i världens mest hotade innanhav. 75 procent av havsbotten är död, och de resterande procenten är hotade. Varje dag passerar tusentals fartyg utanför vår kust. Många av de fartygen är tickande miljöbomber. Vi måste vara pådrivande gentemot den svenska regeringen och gentemot Östersjösamarbetet (t ex Helcom) för att drastiskt förbättra Östersjöns hälsotillstånd. I det lilla formatet är det viktigt att vi var och en reflekterar över vad vi kan göra själva: sopsortera, återvinna, inte köra bil i onödan, välja våra matvaror med omsorg och konsumera kultur istället för prylar.

Dessa tre frågor är för mig absolut de viktigaste som gotländsk politiker under nästa mandatperiod. Att jag sedan tycker att samhället först och främst ska hjälpa de svagaste, har nog redan framgått...
Läs mer om