Marknadsförutsättningarna styr produktionen av livsmedel, men vilka faktorer är det som styr svensk mjölkproduktion? Varför är det som det är just nu för svensk mjölkproduktion?
Tidigare fanns det ett nationellt kvotsystem som gick ut på att varje land skulle producera mjölk (mjölk, fil, yoghurt, ost etcetera) i volym med den egna konsumtionen. År 2015 togs detta system bort och mjölken började flöda fritt över gränserna och ganska snabbt blev överproduktionen i Europa ett faktum. Samtidigt så slutade Ryssland och Kina att köpa mjölkråvara från Europa. Denna överproduktion sänkte världsmarknadspriset till en låg nivå. En nivå som bara kan gå uppåt igen om produktionen minskar eller konsumtionen ökar
Sverige fyller i dag inte sin produktionsnivå! Alltså är det inte i Sverige som produktionen behöver minskas. Här är det konsumenterna som behöver ÖKA sin kunskap om vad deras val i livsmedelsaffären får för konsekvenser samtidigt som politikerna behöver se över sina regler och rutiner. Politikerna har gärna höga krav på hur lantbrukaren ska producera men väldigt få av de kraven återfinns då de ska handla in livsmedlen till sina offentliga kök.
Är man mjölkkonsument på Gotland finns det i dag olika mjölk att väja bland. Arlamjölk från någon av de 184 gotländska mjölkgårdar som tappas upp i 1-litersföpackningar på Visbymejeriet och körs därifrån direkt ut i butik (de har alltså inte varit av ön). Sen finns det två gårdsmejerier, Stafva och Gotlands gårdsmejeri, som tar en liten del av mjölken från några gårdar och processar till konsumtionsmjölk som säljs i gotländska butiker.
På Gotland dricks det ungefär 7 miljoner liter mjölk/år och Visbymejeriet processar totalt 139 miljoner kg/år. Arla har mottagningsplikt och tar emot all mjölk från medlemsgårdarna och de som har småmejerier lämnar fortfarande minst hälften av sin volym till Arla. Det som skiljer Sverige från övriga länder är att vårt land har högre skatter på vissa insatsvaror. Vi har kall vinter och den kräver högre standard i stallbyggnader. Vi har även en fördyrande djurskyddslag.
Svenska mjölkproducenter och lantbrukare i övrigt är genuint stolta över de råvaror som produceras! Därför kan man som konsument tryggt fortsätta köpa Arlamjölk eller den lokalt producerade mjölken. Viktigaste är att du som konsument inte köper kedjornas EMV mejerivaror eller importerad mjölk om du vill stötta gotländska och svenska mjölkbönder. Valet är enkelt! Valet är Ditt!