Varför röstade (c) emot sin egen motion?
Lars Thomsson (c) och kommunalrådet Eva Nypelius. foto: tommy söderlund/arkiv
Foto: Tommy Söderlund
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I augusti 2006 lade centerpartisten Lars Thomsson en motion om att Gotlands kommun borde verka för att gasledningen drogs på land istället för i Östersjön. Hans partikollega Nypelius uttalade sig också kritiskt i media.
Bara några månader efter uttalandet kom Nord Stream till Gotland. De erbjöd sig sedan att bygga en ny hamn i Slite och att stå för nästan hela notan på 70 miljoner kronor. Kommunen tackade ja. I avtalet kallas det att bolaget betalar ett förskott på hamnavgiften. Efter det röstade Lars Thomsson och Eva Nypelius nej till förslaget om att kommunen skulle protestera mot gasledningen.
Man röstade således efter flörten från Nord Stream emot sin egen motion från 2006. Kan Lars Thomsson och Eva Nypelius svara medborgarna på varför?
I början av 2007 yttrade sig även Högskolan på Gotland om den planerade dragningen utanför naturskyddsområdet Hoburgs bank.
I remissvaret varnade man för riskerna med att dra en gasledning nära det känsliga naturområdet. Sakkunnig i yttrandet var Kjell Larsson, professor i ekologi och expert på sjöfåglar vid utsjöbankar i Östersjön.
Några månader senare blev han kontaktad av Nord Stream. Företaget kände till att högskolan även senare skulle få komma med synpunkter om den känsliga dragningen vid Hoburgs bank. Nord Stream erbjöd sig att betala fem miljoner till högskolan så att Kjell Larsson skulle kunna bedriva forskning om sjöfåglar. Högskolestyrelsen gav klartecken till att ta emot pengarna. Kjell Larsson tycker att pengarna från Nord Stream inte skulle påverka hans ställningstagande.
Kan högskolan och Kjell Larsson svara medborgarna på varför man ändrade sin åsikt efter att man tagit emot pengarna från Nord Stream?
I efterhand kan man konstatera att Kjell Larsson och högskolan med en hårsmån klarade sig från mutåtal genom att i sista stund avstå från att vara remissinstans.
Det är uppenbart att om Nord Stream inte lockat högskolan i fördärvet så hade högskolan fortsatt varit remissinstans. Vilket enligt tidigare bedömningar då hade lett till ett nej. Nu blev det istället bara helt tyst.
För Gotlands kommun som står på plankan med värjan i ryggen och måste krysta fram antingen ett ja, nej eller nja, så är läget betydligt allvarligare.