Vätgas är framtiden - till havs och på land
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om vätgas framställs ur förnyelsebara energikällor såsom, solenergi, vindkraft eller vattenkraft innebär det ett nollutsläpp beträffande koldioxid.
Beträffande gotlandstrafiken så är min ståndpunkt glasklar. Vi ska inte behöva sänka hastigheten på gotlandsfärjor som redan i dag går så långsamt att de blir omkörda av en EU-moppe. Vi ska däremot driva fram ny teknik inom gotlandstrafiken som använder miljövänligare bränslen. Det ska göras genom tuffare krav inför framtida upphandlingar.
En färsk nyhet inom vätgasområdet är att Toyota har blivit ny partner i det Tysklandsbaserade vätgaspartnerskapet, Clean Energy Partnership.
Deras mål är att bevisa att det är möjligt för vanliga kunder att använda vätgas i transportsektorn och de arbetar med att demonstrera vätgasfordon i Hamburg och Berlin. Övriga medlemmar i partnerskapet är BMW Group, Berliner Verkehrsbetriebe , Daimler, Ford, GM/Opel, Hamburger Hochbahn, Linde, Shell, StatoilHydro, TOTAL, Vattenfall Europe och Volkswagen.
"Toyotas målsättning är att kommersialisera elfordon med bränsleceller redan om 5 år. För att lyckas med den målsättningen är det viktigt med ett nära samarbete mellan fordonstillverkare och infrastruktursföretag." säger Tadashi Arashima, VD Toyota Motor Europe.
Jag upprepar avslutningen i min förra insändare: Gotlandsfärjor som drivs med vätgas där koldioxidutsläppet är noll blir förmodligen verklighet snabbare än vad någon av oss i dag kan ana.