Växthuseffekten finns den?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dessa ständiga `hot´ om växthuseffekten påminner lite om den domedagskatastrof vi har haft med oss i religionen sedan vikingatiden. Hur är det då med växthuseffekten. Hur nära är vi katastrofen?
Faktum är att det finns ingen som egentligen vet om och när det blir en växthuseffekt. Kanske är det bara naturliga variationer i atmosfären? I dagarna så talades det till och med om att det kan bli en snabb temperaturhöjning av naturliga orsaker, vilket har hänt ett otal gånger i historien, senast när temperaturen föll kraftigt under lilla istiden på 1400-talet
Slutet av 1900-talet blev de varmaste åren i mannaminne. Genast tog klimatforskare som Michael Schlesinger från Oregon i USA upp handsken.
Tillsammans med flera ansedda klimatforskare ansåg han att de senaste årens värmeböljor var direkt orsakad av växthuseffekten. För att kunna förutspå effekterna av växthusgaserna så måste man bygga upp datorsimulatorer som efterliknar naturen. Naturligtvis är detta oerhört svårt. Meteorologerna klarar knappt att förutsäga vädret i en vecka, hur omöjligt är det då inte att förutse en eventuell växthuseffekt? Kritikerna till att förutsägelserna plötsligt ansågs som sanna avfärdades.
FN:s klimatforskningsanläggning är världens största med sina knappt 100 effektivt arbetande forskare (plus cirka 2000 som har mindre del i arbetat). I deras Summary of Policymakers, som kom ut 1996, så menar man att människan påverkar klimatet. Problemet är bara att deras spådomar varierar. 1990 sa man att temperaturen på jorden skulle öka med 3,3 grader på 100 år. 1996 sa man 2 grader. År 2000 spådde man 5,8 grader.
Hur sanningsenlig är då deras prognoser, för prognoser är det. Man kan inte veta säkert. Man kan se massor av sådana här `kanske` som upptas till sanning. Från tveksamma prognoser om klimatförändringar så tar klimatforskarna och ger människor långtgående rekommendationer om hur de ska leva.
I verkligheten så har vi haft ett 1900-tal med en kall period i mitten och en varm i slutet. Kan man dra några andra säkra slutsatser av det annat än att växthusgaserna har ökat?
Kanske ska vi ta växthusdebatten med en nypa salt. Inte avfärda den, för det finns säkert sanningar i den men inte som Miljöpartiet och vissa andra tycks göra, upphöja teorier till sanning. Teorier är just inget annat än teorier och alls ingen sanning. Teorier kan vara allt från en trovärdig händelseutveckling till rena sagor. Att spela på känslor kan vara lika illa vare sig det är tron på Guds domedag eller på en växthuseffekt som föröder vår jord.
Vi ska naturligtvis leva så miljömedvetet som möjligt. Men ropar "experterna" vargen kommer hela tiden så tappar man tilltron till dessa experter så småningom. Det kan bli ett bakslag för miljörörelsen och för hela Jorden. Eller måste vi ha en "religion" med en domedag för att kunna fungera som människor?