Vem är rädd för förbudet?

Gotland2019-02-12 19:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter två katastrofala världskrig på 1900-talet bildades slutligen Förenta Nationerna för att skapa en gemensam och säkrare värld. Att avskaffa kärnvapen är ett av FNs äldsta mål. Det var temat för FN:s generalförsamlings allra första resolution 1946. Svenska riksdagar och regeringar har genom decennierna ställt sig positiva till kärnvapennedrustning. Med rätta kan Sverige också vara stolt över sina insatser för fred och för sina fredskämpar Inga Thorson, Alva Myrdal, Ulla Lindström, MajBritt Theorin och nu Margot Wallström som också var med och formulerade den senaste FN-konventionen mot kärnvapen.

Beträffande den sägs den nu vara fel väg att gå, vara tandlös, att texten inte är klar, att vi redan har ett förbud (NPT, icke-spridningsavtalet), att kärnvapenstaterna inte kommer att följa förbudet och om Sverige skriver under kommer USA och Nato bryta allt militärt samarbete.

122 stater i FN har formulerat en text om förbud mot kärnvapen för att försöka skapa säkerhet på vårt klot som nu en ensamutredare förmätet sågar. Att försöka duger alltså inte. Så svårt att få till - så lätt att avfärda. Att NPT funnits i 50 år utan resultat, att den stat som efter ett förbud hotar eller använder värnvapen skulle framstå som en skurkstat eller att USA i alla lägen följer sina egna intressen utan hänsyn till Sverige är som bortblåst. Det framstår som sågningen är ett rent beställningsjobb. Vem ligger bakom? Vapenindustrin? Nato-kramarna? Vem är rädd för förbud?

Gotlands fredsgrupp arbetar för fred och för att det nu aktuella förbudet mot kärnvapen ska skrivas under av regeringen. När ICANs generalsekreterare tog emot Nobels fredspris 2017 ställde hon frågan ”Ska kärnvapen försvinna eller vi? Det ena eller andra kommer att ske. Den enda förnuftiga vägen är att eliminera risken för att hela mänskligheten utplånas av en impulshandling i plötslig vrede.” (ICAN är International Campaign to Abolish Nuclear weapons, fick Nobels fredspris 2017.)

Svenska folket är emot kärnvapen till över 85 procent. Vilken rädsla kan försvara ett förintande vapen som kärnvapen? Våra folkvalda måste följa folkopinionen! Skriv under!

Läs mer om