Vet man inte att kommunism betyder klasslöst samhälle?

Gotland2004-12-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har haft en underlig debatt i media om att vänsterpartiets ordförande Lars Ohly betraktar sig som kommunist vilket tydligen är någonting mycket förfärligt. Ungefär som om Lars Ohly förespråkade rasism eller diktatur vilket han inte gjort.
Är journalistkåren så obildad att man inte vet att kommunism betyder ?klasslöst samhälle?. Alltså erkänner sig vänsterpartiets ordförande till en vision som om den kunde förverkligas skulle innebära att klassamhället avskaffades. Jag förstår att detta oroar merparten av debattörerna som i ett sådant samhälle inte kan tillhöra någon styrande klass, hemska tanke!
Det skulle vara mer intressant att få läsa om hur filosoferna tänkt sig ett sådant samhälle. Därefter kunde läsarna själva bestämma sig om man skall förfasa sig över Ohlys vision eller rentav ta den till sig.
Vad jag vet så finns denna ide, om än något vagt även i den socialdemokratiska idén.
Stater som kallats kommunistiska har försökt arbeta i en riktning mot ett klasslöst samhälle med diktatur som hjälpmedel vilket som bekant misslyckats. För den skull behöver det inte vara fel på visionen om att avskaffa klasserna i samhället.
I den kommunistiska visionen ligger också att produktionsmedlen ägs gemensamt. Jag frågar vilka löntagare som skulle förlora på en sådan ordning? Jag har inte hört någon klaga på att aktieägarna idag väljer styrelser och företagsledning.
Av vilken anledning skulle inte alla röstberättigade medborgare klara samma sak? Varför skulle inte löntagarna kunna äga det företag de arbetar i? Ericssons i Visby hade inte sålts om de anställda ägt anläggningen. Men de som har makt gillar inte sådana idéer.
Att diskutera politisk filosofi ställer emellertid helt andra krav på mediafolket än att skapa feta rubriker och snabba ?sanningar?.
Det hade varit mera intressant om media ägnat sig åt vänsterpart­iets politik och visioner om ett bättre samhälle. Men det är naturligtvis mera lockande att försöka ?avsätta? en partiordförande.
Den ideologiska och politiskt filosofiska okunskapen är tråkig och farlig för vårt politiska system. Politik är ett hantverk som vägleds av filosofi (tänkande över livsproblem) med hjälp av gamla erkända filosofers verk.
Alltså är det ingen politisk ideologi att ?ha drag under galoscherna? eller att ?hålla rakt fram? eller att vara ?grön?. Oavsett vad en del partiföreträdare hävdar så finns det bara tre politiska ideologier, socialism, liberalism och konservatism. De tidiga filosoferna för ideologierna arl Marx, Adam Smith och Edmund Burke allesamman verksamma på 1700-tal och 1800-tal har mycket noga beskrivit sina visioner.
Gammalt, mossigt eller omodernt säger de som vill poppa upp politiken. Inte alls svarar jag. Allt är statt i utveckling så även politiken och partierna men filosoferna kommer vi inte bort ifrån. Det är viktigt att politik och demokrati får ta tid. Det är till och med bra att samhällsomvandling går sakta.
Politik handlar om helt andra ting än matersättning och karensdagar för förtroendevalda.
Läs mer om