Vi fick ärva alliansens misslyckade ekonomi

Alliansens företrädare. Lena Celion (M), Yngve Andersson (KD), Mats-Ola Rödén (FP) och Eva Nypelius (C). Arkivfoto: Rolf Jönsson

Alliansens företrädare. Lena Celion (M), Yngve Andersson (KD), Mats-Ola Rödén (FP) och Eva Nypelius (C). Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-07-12 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De borgerliga partierna på Gotland har synpunkter om att S-MP-V majoriteten är "tagen på sängen" när det gäller kommunens ekonomiska tillstånd.

Själva menar de att de minsann vet hur det borde vara. De menar att vår kommun "liksom under förra mandatperioden ska styras med ordning och reda i ekonomin."

Själv är jag ny vänsterpartistisk politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden sedan årsskiftet. Här har jag nu fått lära mig vad borgarnas ordning och reda i ekonomi och verksamhet i praktiken betyder.

Jag upplever, och får nu ta ansvar för, en ekonomi som under de fyra borgerliga åren bedrivits med stort underskott. Deras sista år gav ett underskott på 51 miljoner kronor och sammanlagt under deras fyra år vid makten bedrevs sjukvården med ett underskott på ca 150 miljoner kronor.

Jag upplever och får ta ansvar för en illa förberedd omorganisation av lasarettets verksamhet.

Ett av resultaten är att vi under våren haft ett stort underskott av läkare på lasarettet. Antalet inhyrda läkare har varit alltför stort med konsekvenser för patienter, övrig personal och ekonomi. Jag upplever och får ta ansvar för de omorganisationer, privatiseringar, borgarna genomfört av politiska och inte av verksamhetsskäl.

I denna verklighet av oordning och oreda ska vi i majoriteten styra.

Under mina månader som politiker inom sjukvården har jag också upplevt någonting annat.

Jag har gjort några studiebesök i verksamheterna och träffat läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra personalgrupper.

Trots de oklarheter och brister i styrning och ledning som jag fått intrycket att många i personalen upplever, har jag också fått många exempel på idéer och tankar om hur verksamheten skulle kunna göras bättre för patienterna och samtidigt bli billigare.

Jag tror att den fortsatta organiseringen av vår sjukvård i större utsträckning än idag måste bygga på de anställdas idéer och tankar.

Genom en än bättre fungerande ledning och styrning skapas förutsättningarna för att bra idéer tas tillvara och utvecklas.

I svensk sjukvård finns många exempel på sjukvård som både är bättre för patienten och billigare att utföra. Varför ska dessa inte kunna fungera på Gotland?

Gotland måste sluta att bedriva en sjukvårdspolitik där privatiseringar och organisationsförändringar är det som i praktiken genomförs.

Politiken och hela sjukvårdsorganisationen ska fokusera på den vård som ges och på ett förebyggande hälsoarbete där vi förhindrar att gotlänningar blir sjuka.

Läs mer om