Under sommaren har Romabadet debatterats på lokalpressens insändarsidor. Även simundervisningen kopplad till Romabadet har varit på tapeten. Påståendet om att Region Gotland bryter mot skollagen när vi inte längre har tillgång till Romabadet för simundervisning stämmer inte.
Majoriteten av våra skolor på Gotland saknar ett bad som närmsta granne. För Romaskolans elever är det just nu Hemsebadet som gäller för den undervisningen. För att få betyg i idrott så måste man kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Det räcker att man visar detta en gång vid ett simprov. De allra flesta skolor väljer ändå att åka till en simhall och träna vid ett flertal tillfällen under en termin. Men det finns inget skallkrav för skolans del på antal bad per elev och år.
Lever vi upp till skollagens krav på garanterad undervisningstid i ämnet idrott? Jo, det gör vi. Det finns inget som säger var idrott ska bedrivas. I läroplan för grundskolan så är idrottsämnet under rubriken ”Centralt innehåll”, indelat i tre delar; rörelse, hälsa och livsstil samt friluftsliv och utevistelse.
Det går alldeles utmärkt att nå kunskapskraven för ämnet idrott i olika typer av miljöer – inom- eller utomhus. När eleverna i Roma hade tillgång till en simhall på gångavstånd, så kunde skolan naturligtvis lägga fler idrottstimmar där – men det är inget krav för att nå betyg.
I sammanhanget kan det vara värt att nämna att våra landsbygdsskolor, enligt beslut i barn- och utbildningsnämnden, har ett speciellt anslag på tio resor per år för att säkra likvärdighet för elever oavsett vilken skola man går i på ön.