Vi måste följa lagen

Gotland2018-06-08 11:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Thomsson hävdade i en artikel i GT att byggnadsnämnden spårat ur.

Byggnadsnämnden har under mandatperioden arbetat för att tillgodose det stora positiva intresset för att bygga och bo på Gotland - både i stan och på landsbygden. Arbetet i nämnden har också överlag genomsyrats av ett bra samarbetsklimat eftersom fler boende på ön är en hjärtefråga för samtliga partier.

Ibland blir det dock besvärligt. Den politiska viljan finns att lösa de sökandes önskemål men lagstiftning och vatten- och avloppsfrågor sätter gränser vilket gör att bygglov inte kan ges eller att att den sökande måste justera planerna för att man ska kunna komma fram till en bra kompromisslösning.

Att vattenbristen satt begränsningar är kanske lättare att förstå. Inget vatten = byggande måste vänta tills avsaltningsanläggningen finns - och den är ju snart här. Klimatförändringen som kommer att höja havsnivån är också relativt lätt att begripa - ingen skall bygga där havsytan kommer att ligga 2100. Andra lagar styr avståndskrav kring buller, industri och avstånd mellan bostäder och djurhållning och är till för att boende och verksamhet skall kunna samexistera på ett bra sätt. Snårigare blir det när EU och staten förändrat synen på betydelsen av åkermark som ett resultat av de globala utmaningarna för livsmedelsförsörjningen. För oss på Gotland som ännu har en levande landsbygd kan det vara svårt att acceptera kraven på att förstärka skyddet för jordbruksmark - men lagen styr. De många lagarna och reglerna till trots så försöker byggnadsnämnden, där det är möjligt, att hjälpa till att hitta en lösning för de sökande.

I de aktuella fallet som Lars Thomsson tagit upp har Byggnadsnämndens ordförande haft en dialog med sökanden som fått veta att en annan, närliggande, placering skulle göra att bygglov kan ges. - Just denna öppenhet att ta dialoger för att komma fram till en bra lösning har varit en genomgående modell under mandatperioden.

Den verkligt stora skiljelinjen gäller bevarandet av strandskyddet. C vill upphäva allt strandskyddet och bebygga 65 mil av Gotlands 80 mil kust (Annie Lööf 2014-07-03).

För majoriteten ser vi att en omfattande privatisering av hela Gotlands kust skulle försvåra möjligheterna för Gotlands besöksnäring att utvecklas och beröva boende och inflyttande en av öns största attraktionsvärden. Om ni vill ha ett bevarat strandskydd och att bygglov beviljas i enlighet med de lagar och regler som finns och att alla sökande behandlas lika så rösta på oss rödgröna i valet.