"Vi måste jobba med attityder och begrava Jantelagen"

Gotland2007-06-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Utvecklingen av Snäcks Camping och förvärvet av Björkhaga bespottas av en mindre grupp som förmodligen tycker att det var bättre förr. Det finns därför anledning att förklara för läsarna vad det handlar om. Vi börjar med Snäck.
Med målsättningen att utveckla de gotländska campingplatserna bildade familjerna Werkelin och Harlevi ett gemensamt bolag på hösten 2004. Som första åtgärd inköpte vi för drygt två år sedan 45 villavagnar till Snäcks camping. Därmed blev vi pionjärer i Sverige när det gäller att erbjuda den typen av boende i större omfattning på en campingplats.
Det uppmärksammades mycket positivt i nationella media - här på Gotland och framförallt på insändarsidorna fick vi mest kritik. Boendeformen blev omedelbart mycket populär och så har det förblivit. För var vill turister bo när de reser till en ö? Jo, vid havet. Det spelar ingen roll om ön heter Phi Phi Islands, Gran Canaria, Kreta eller Gotland. Det är havet och havsutsikten som lockar.
Därför har vi nu i vetskap om att det här är vad marknaden vill ha, fortsatt utvecklingen och skaffat ytterligare villavagnar och också byggt ett antal campingstugor. För de nu inköpta villavagnarna var vi helt införstådda med ett ettårigt byggnadslov mot bakgrund av att en detaljplan ska antas. Dessutom står vagnarna på hjul och kan forslas bort till någon annan destination när som helst. Bokningsläget är fantastiskt. Totalt erbjuder vi på Snäcks Camping knappt 700 moderna bäddar vid havet. Vi har investerat ungefär 40 miljoner hittills utan att få en enda krona i utvecklingsstöd eller som EU-bidrag - allt är egenfinansierat.
Anläggningen är öppen från påsk t o m Allhelgonahelgen. Hade det varit ett hotell, hade det varit ett jättelikt sådant. Det innebär att vi genererar lika många (eller fler) gästnätter, cirka 30.000, som fantastiska Wisby Strand med sin kongresshall. Men det gillar inte en docent och ett antal offentliganställda tjänstemän.
Jerker Loré, jurist vid Länsstyrelsen, påpekar i sitt nej till utvecklingen av Snäcks camping att bygglovet inte är tillfälligt därför att villavagnarna är kopplade till VA-nätet och elnätet. När besökte Jerker Loré en camping senast? Vilken standard har en modern husvagn?
Uttalandet vittnar om en total okunnighet om vad svenska campinggäster idag förväntar sig. När man kommer till en camping så bokar man en plats, ofta trevligt iordningsställd för att ge lite atmosfär, och kopplar på husvagnen på elnätet.
Dusch och WC är standard. Loré kan lära sig mycket om han beställer hem en katalog från ett husvagnsföretag. Våra gäster behöver inte ta sin husvagn med sig. Vi har redan ställt den på plats och sett till att den har toppstandard. Men den har också hjul. Och går att flytta.
På Björkhaga vill vi utveckla campingen till att bli den första som är helt och hållet handikappanpassad. Det innebär att alla kan fira sin semester där. Också där är vi föregångare. Vi baserar även där campingen på boende i villavagnar, men dessa är alltså helt och hållet byggda för att även passa funktionshindrade. I sommar blir det vår första säsong där. Välkomna att besöka den!
Denna utveckling har alltså Gotlands Kommun ansett vara positiv för Gotland, men på Länsstyrelsen är det stopp. Och vad turistchefen tycker är en väl förborgad hemlighet. Skall man tolka Lorés uttalande i lördagens tidning, så skulle det vara ett statligt intresse att sätta sig på tvären.
Det tror jag inte på. Samråd och samsyn är inte förbjudet. Jan Lundgren visade under sin tid som kommunstyrelseordförande att han tror på turismen och turismens utveckling.
Eva Nypelius har mycket tydligt visat att hon sätter utveckling av näringslivet och företagsklimatet i första rummet och har på ett mycket förtjänstfull sätt satt igång arbetet med "Raka Spåret". Och hon driver den frågan stenhårt trots att det finns visst motstånd. Men vad hjälper det att kommunledningen vill tolka lagar och förordningar för att se vad som är möjligt att göra, om Länsstyrelsen samtidigt tolkar dem för att se vad som är möjligt att förbjuda och förhindra?
Ett gemensamt positivt synsätt är det primära som måste till för att utveckla näringslivsklimatet. Gotland har alla förutsättningar att bli ett attraktivt nav i EU?s mest expansiva region, Östersjöregionen. Men då måste vi först och främst dra åt samma håll, jobba med attityder och begrava Jantelagen en gång för alla. Under Baltic Sea Convention under sista veckan i juni är det möjligt att informera sig om Kalmars satsning tillsammans med ett kinesiskt bolag - med Gotlands motstridiga synsätt hade den satsningen aldrig varit möjlig.
Lyssna och lär! För att få något, måste man också ge något - och ha en gemensam syn på detta från kommunalt, regionalt, statligt och privat håll.
Läs mer om