?Vi ska synas och höras?

Det kommer att hända saker i Rute socken under år 2005 som Rute får vara ?Årets socken?. Sockenborna samlades i Folkets hus i onsdags kväll för att smida planer.
-Vi skall synas och höras, alla föreningar skall göra sitt yttersta för att bidra med aktiviteter och vi skall jobba tillsammans, sa Göte Augustsson, ordförande i hembygdsföreningen.

Gotland2005-01-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rute är en socken med rikt föreningsliv, man vårdar arvet och utvecklar för framtiden, gamla industriplatser hyser nya verksamheter. Det är några rader ur motiveringen när Rute utsågs till årets socken. Kerstin Olofsson från Gothem hembygdsförening berättade lite om hur man gjorde i Gothem under 2004 då Gothem var årets socken.

Sockenkommitté
- Ni ska vara stolta över utmärkelsen men det är också ett ok som vilar på era axlar. Det handlar nu om att göra någonting av det hela, sa Kerstin.
Många av de tips som Kerstin hade med sig fanns redan uppskrivna på den anslagstavla som några representanter hade gjort upp i förväg. Såsom dekaler, t-shirts, almanacka och skyltar vid alla infarter.
Under kvällen bildades en sockenkommitté där alla föreningar deltar med en eller två representanter. Det visade sig att det finns 16 föreningar i Rute. Därtill kommer alla företagare som bildar en egen arbetsgrupp. Det blir en grupp för kulturen och en för ungdomar. I Rute finns många konstnärer och hantverkare och Emelie Bergbohm anmälde sig genast i ungdomsgruppen samtidigt som hon meddelade att hennes teatergrupp ?Mandarinen? kommer att ha premiär på sin pjäs redan i mitten av februari.
Rute finns inte bara på Gotland. I Spanien finns en liten stad, eller samhälle, med samma namn och Lo Kihlberg har redan tagit kontakt med personer på denna plats för att eventuellt kunna ha något samarbete under året.

112 limerickar
En annan som redan börjat jobba för Rute är Hans von Heijne i Stockholm. Han är sommargotlänning i Ljugarn sedan 50 år och roar sig med att skriva femradiga limerickar.
Han har erbjudit Rute 112 limerickar om socknen, upptryckta i ett häfte som han säljer för tio kronor styck. Hans tanke är att Ruteborna skall kunna sälja dom för dubbla priset och på så vis få in någon krona till annan verksamhet.
Bror Godman var med 1971 och bildade byalaget i Rute som blev rikskänt, kom med i ett TV-program och fick pris av tidningen Land.

Känsla av optimism
- Stämningen är ungefär densamma i kväll, sa Bror. Det är en känsla av optimism och framtidstro, så som vi kände då när vi jobbade i byalaget.
Och visst fanns det optimism hos Ruteborna den här kvällen. Det kom förslag om fester och arrangemang som skall räcka hela året och förhoppningsvis bli till tradition.
-Ett av de första arrangemangen blir vårdkasen som vi skall tända på Furillen den 25 februari, sa Göte Augustsson. Det behövs traktorer och folk som kan hjälpa till med detta. Det är ju också vikingaår som inleds den dagen då vårdkasar skall tändas runt hela Gotland.
Det blir mycket att göra men alla de 80 personer som kom till detta första mötet kommer att jobba hårt. Och förmodligen också alla de andra som bor i socknen, som har cirka 350 invånare.
Läs mer om