Vi står för ungdomsperspektivet
Foto: Bengan Zettergren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett ungdomsperspektiv i olika sakfrågor och människors möjlighet till delaktighet är något vi alltid försöker ha med när vi utformar politiken. Vi vill arbeta aktivt med rådslag i olika former, ett aktuellt område där det är viktigt att unga kvinnor och män kommer till tals är kring kulturfrågor där förändringar är aktuella.
Ett barn- och ungdomsperspektiv handlar för oss också om att förhindra utslagning. Vi vill bland annat att socialtjänsten ska arbeta mycket mer förebyggande och långsiktigt och i nära samarbete med förskola och skola. Att skapa familjecentraler tror vi inte är den bästa vägen för Gotland, vi tror mer på ett nära samarbete och på en tillgänglig verksamhet där föräldrar och ungdomar lätt kan få stöd och hjälp när man vill ha det.
Ska man bygga, samlokalisera familjecentraler tror vi att det blir mycket tid och pengar som går till hus, vilket försvårar och försenar en utbyggnad över hela ön. Vi vill hellre skapa en bra, lätt tillgänglig verksamhet till stöd för barn, unga och deras familjer över hela ön. Ett sådant stöd måste givetvis också innefatta olika former av stöd till familjer med barn som har funktionshinder så som om hjälpmedel, avlastning, utbildning, stöd i hemmet eller handledning.
När det gäller ungdomsmottagningen har vi arbetat för ökade resurser, men också föreslagit att Gotland som många andra ska erbjuda avgiftsfria p-piller. Vi är inte heller nöjda med den nya lokaliseringen. Vi hade hellre sett att man hamnat där ungdomar är till exempel på Sävetomten.
Vi arbetar för likvärdiga bidrag för idrott och kultur, och tycker det är viktigt att också det som inte är etablerade föreningar ska kunna få del av stödet.