Med kraftigt reducerade flygavgångar återstår färjetrafiken för de av oss som av olika skäl, trots coronakrisen, behöver resa mellan Gotland och fastlandet. I hela samhället implementeras olika åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Desto mer förvånande är Destination Gotlands policy. Ombord uppmanas vi att hålla avstånd till medpassagerarna.
Trots detta är stora delar av salongerna tomma medan det i andra delar utplacerats passagerare i nära anslutning till varandra. Ännu märkligare blir det gällande kupéerna. DG väljer konsekvent att minimera utnyttjandet av kupéer genom att fylla hytterna med passagerare som inte tidigare inte haft kontakt med varandra, medan flertalet hytter förblir tomma.
Det är ett makalöst omdömeslöst agerande. I stället borde alla tillgängliga hytter användas och endast personer som sedan tidigare haft kontakt med varandra placeras i samma hytt. DG prioriterar att slippa städa fler hytter än nödvändigt och när jag i fredags kontaktade kundtjänst upplystes jag om " att det är frivilligt att resa med båt och att alla som vill ha egen kupéplats kan betala 400 kronor extra".
Vad DG inte tycks förstå är att enskild kupé i dessa tider inte handlar om bekvämlighet utan om samhällsskydd. Är det verkligen bara passagerarnas ansvar att minska risken för smittspridning? Matematiken är enkel: för DG innebär användandet av extra hytter ett antal extra papperskorgar att tömma, för passagerarna en extra kostnad om 400 kronor per person.
I stället för att bidra till minskad risk för spridning av corona ser DG nu möjligheten att tjäna extra pengar på de passagerare, som i vanliga fall skulle valt en vilstol, men som utifrån pågående krissituation tar ett samhällsansvar och betalar dyrt för enskild plats.