Vimsa inte till kulturarvet
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad möts besökarna av? Trafikskyltar överallt för att biltrafiken här är det väsentliga. Så gott som alla hus och butiker har skador av fordonen. Bilarna är det fenomen som tillkommit i vår tid och som utgör ett hot mot kulturmiljön och som härtill sprider främlingskap, rädsla och ohälsa. De blir allt större och tyngre och strömmar i dag in i gamla Visby och tar de boendes friytor i anspråk och smutsar luften. De friytor som utgör en allemansrätt för de boende och den havsluft som borde vara frisk blir farlig för såväl hus som människor. Bilarna blir till en ohyra för medeltida byggnader och till inkräktare på de boendes hälsa. Visbys storlek innanför murarna motsvarar Gamla stan i Stockholm, men sin kommers och sina krogar, eller ett par av de centrala distrikten i det antika Rom eller varför inte den förbjudna staden i Peking, i vilka områden det inte finns några bilar alls. Förvisso skapar bilen kontakter men bryter ner staden såväl fysiskt som psykiskt när massverkan gör sig gällande. Att polisen i vår tid inte syns gående i stadsmiljön är många bilförare medvetna om och de kör obehindrat på gågatorna. Bilister verkar knappast tro att de ställer till problem? De verkar beteendestörda.
Våra beslutsfattare kan vara folkvalda politiker för en mandatperiod och de har då utstått den granskning som folket består dem med i de allmänna valen. Deras kunskaper provas härigenom. Medan de förtroendevalda politikerna i och för sig kan vara oskolade men om de därtill är dåliga för det uppdrag deras parti gett dem så är det illa. Fullt märkbart försöka förtroendevalda politiker i Visby så split mellan innerstaden och ytterstaden ungefär som om innerstadens boende hade fördelar framför andra. Ganska insulärt tänkt och i så fall ovärdigt en utveckling av kulturen. Ett annat tokigt tänkande från en folkvald politiker är att bilkörandet i innerstan ska kunna ske till fyra-fem på morgnarna (om nu denna öppettid för krogarna beviljas). Nu är förslagsställaren dock från ett parti som är hävd struntat i stadens problem? Till beslutsfattandets lapptäcke hör även att tjänstemännen har en skolning för sitt arbete och att de vid tiden för tillsättandet av tjänsten bedömts som lämpliga för sitt arbete (i tid och evighet).
Idealet för hantering av biltrafiken borde vara att den grundas på kunskaper om existerande förhållande snarare än åsikter om dem. Kunskaper finns hos de boende. Åsikter står ofta kommunala tjänstemän för, de bor sällan i stan, men flera tusen arbetar där eller har ärende dit. Många bilförare talar i telefon när de rattar sig igenom gränderna. Unikt i Sverige är att det inte är straffbart? att köra bil med hand och hålla telefonen med den andra. Det är inte förtroendefullt. I England är det förbjudet. Många, verkligt många besökare från utlandet har ställt sig frågande till trafiken och sättet att se på den.
Vad har kartlagts om dagliga trafikincidenter? För en person kan en incident bestå av ett otal obehagskänslor under ett år. Allt i från buller, nedstänkning, rethosta, irritation av lungorna, knuffar av utstickande backspeglar eller rena krockar med bilar till akuta sjukhusbesök med operation och konvalescens. För att inte tala om rädslan i att möta en framrusande bil eller ängslan att gå med barnvagn. För 2 500 boende i innerstaden blir det säkert över miljoner trafikincidenter per år. Hur många händelser polisanmäls? Hur många fulla eller knarkande kör i stan? Hur många barn skadas, hur många äldre? Vilken växtlighet skadas, hur många får på vintern isklumpar på sig från passerande bilar? Hur många bryter mot de bestämmelser som bilförbud som införs sommartid?
För Visby vi vet: Det finns flera fulla bilförare på Gotland och i Visby än i Sverige i snitt. Antalet fylleribrott i samband med bilkörning bör dock ha minskat i innerstaden sedan Systembolaget vid torget stängt. Många tunga transporter av sprit har upphört. Säkert är att växter, djur och boende tar skada av trafik. Säkert är att luftkvalitén är låg. Säkert är att en mätning av buller från bilar skulle ge höga värden, många väcks ju på nätterna då till och med bilförbud gäller. Säkert är att många av de fritidsboende i sina ägandes hus i stan kan vara en plåga på sommaren genom sig själva eller dem som de hyr ut till. Eller dem som de boende hyr ut till innan de flyr stan. Krogarna fylls av bråkiga och stökiga människor som hela kvällen och natten igenom kan skrika, kräkas, slåss ungefär som på Stureplan i Stockholm - vilket inte är boendekvarter! När tillfälliga gäster upplever sig bo i ett dyrt Disneyland, ett nöjesfält, så kör de och uppträder som om det vore ett. Det är politikernas vimsighet som gjort det så.
För att miljön ska bli dräglig för de boende fordras det automatiskt straff för överträdelser av de regler de demokratiskt har ställt upp. Det verkar vara det enda vettiga. Det går enkelt att ordna en kontroll med elektronik. Det räcker med en enda skylt vid portarna och en kamera. För olovlig infart kunde det kosta verkligt mycket. Snabbt skulle det få effekt. Ansvarsfulla politiker kan visa sig goda vilja mot kulturarvet genom att omgående permanent stänga av genomfartstrafiken (vid till exempel Specksrum) och hindra alla de tusenden som i dag kör igenom stan för att komma till hamnkvarteren (eller till och med vidare söderut) och hänvisa dem till någon av kringlederna. Detta skulle snabbt få effekt och ge gamla Visbybor en tillit till kommunens förmåga att hantera problematiken med trafikslarvet. Resultatet lär bli en klar förbättring av luften, en klar förbättring av ljudnivån, en klar förbättring av säkerheten. Till glädje för dem som bor i denna del av stan och genomexemplets princip för alla Visbybor.