Vindkraft är olönsam

Gotland2005-03-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För någon tid sedan kom en rapport angående vindkraftens olönsamhet. Rapporten är utgiven av "Deutsche Energie- Agentur" och kan hämtas från internet www.dena.de (Rapporten är på 500 sidor och finns numera i en engelsk översättning).
Rapporten har kommenterats av direktör Nicklasson, Vindkompaniet i Gotlands Allehanda för några veckor sedan. Han ställer sig mycket kritisk till de negativa slutsatser som framkommer i rapporten.
Produktion av vindkraft är beroende av den aktuella vinden, men vindens variationer i styrka och tidpunkt när det blåser kan inte förutses. Detta innebär naturligtvis problem för planläggning av elproduktionen. En stor icke reglerbar effektandel av den totala effekten innebär att systemet lätt hamnar i ett instabilt tillstånd och helt enkelt kollapsar eller ger el av låg kvalité med många strömavbrott.
Vindkraftverk kan ha antingen asynkrongeneratorer eller synkrona. Ett vindkraftverk som har en asynkron generator klarar inte till exempel ett blixtnedslag eller en kortslutning; generatorn kan inte klara det vad som kallas det reaktiva effektbehovet. I normala fall uppfattar elkonsumenten ett blixtnedslag i systemet som en liten blinkning.
Tyska vindkraftverk är, till skillnad från de svenska, oftast utrustade med synkrongeneratorer. En synkrongenerator har också sina problem eftersom generatoraxeln utsätts för stora mekaniska påfrestningar. För att komma runt detta problem avskiljer tyskarna generator och elnätet med effektelektronik. Synkrongenerator är dessutom dyrare och kräver större underhåll.

Mot bakgrund av detta kan vi, i den delen, hålla med Niklasson att tyska vindkraftverk och svenska inte är helt jämförbara. Tyskarnas är dyrare och något säkrare vid till exempel ett blixtnedslag eller kortslutning än de svenska. Leveranssäkerheten har ett pris som de svenska vindkraftsleverantörerna bortser ifrån genom att uppföra något billigare verk. Strömavbrotten kan leda till en total kollaps och det kan ta flera timmar innan rätt nivå på spänningen har uppnåtts. Jämför gärna med för några år sedan då halva Sverige och Danmark mörklades.
Gemensamt för all vindkraftverk är transmissionsnätet och en snabbreglerande back- up.
I de flesta länder, så består "back-upen" av kolkraftverk som måste vara i ständig drift (att jmf. med bilens tomgångskörning vid rödljus) alltså föga miljövänligt.

Ökande vindkraftsproduktion innebär stigande reglerkrav på det övriga elsystemet. Hur dessa system fullt ut skall kunna fungera i en framtid med ökad andel vindkraft måste lösas och kommer att kosta pengar. Transmissionsnätet måste byggas ut vilket är en kostnad i miljardklassen.
Vi anser att rapporten är ett viktigt dokument som bör läsas av framförallt vår energiminister som tycks vara ovetande om de problem - miljö- och energimässiga som ekonomiska - som dyker upp vid en kraftig utbyggnad av vindkraften. Det blir ett dyrt energialternativ för oss konsumenter och framförallt drabbas vår industri och vår välfärd.
Miljöetablissemanget hävdar att för att kunna klara vår energiförsörjning skall källan för produktion av energi vara förnyelsebar. Att använda ordet förnyelsebar om energi vittnar bara om bristande insikt eller utbildning. Energi kan varken förnyas eller tillverkas. Energi kan bara omvandlas från en energiform till en annan t.ex. vindkraft till elström.

Rapporten visar med all tydlighet på de stora både ekonomiska och tekniska problem som uppstår vid en kraftig utbyggnad av vindkraften. Vi saknar en kritisk granskning, framför allt av media, av vindkraft både som en källa för produktion av energi och kostnaderna för produktionen; och som framgår här ovan är det inte relevant att använda ordet förnyelsebar som ett mantra längre.
Fakta får inte döljas bakom vackra ord som förnyelsebar, ekologiskt hållbar osv. utan vi måste granska de olika energisystemen realistiskt och rationellt.
Läs mer om