Vindkraften ännu dyrare?

Gotland2007-02-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vindkraftsförespråkarna har egentligen mycket att oroa sig över i dessa tider. Sanningen om vindkraften kryper allt närmare och närmare.
Eon har lagt utbyggnaden av vindkraftsparkerna i Kalmar sund utanför Öland på is och istället inriktar de sig på havsbaserade vindkraftverk utanför Englands kust. Enligt Eon är vindkraftssubventionerna bättre i England än i Sverige. Frågan blir, skall Sverige höja subventionerna för vindkraft, ännu dyrare el för konsumenterna, för att kunna hänga med i konkurrensen? Vi anser inte det.
Centrum för vindkraft (CVI) vid Gotlands Högskola har beräknat att om vindens hastighet fördubblas ökar vindens effekt 8 gånger. Det betyder att vindkraftsverkets leverans av energi är mycket känslig för just vindhastigheten. Alla vet, inte minst gotlänningar, att vinden kan variera kraftigt. För att få en stabil leverans av el- energi måste "backuppen" vara extremt lättmanövrerad. Gå gärna in på www.cvi.se klicka på faktablad vindens kraft och studera faktaruta 1.
Levnadsmiljöer och kulturlandskap spolieras
Samtidigt som staten hejar på vindkraftsutbyggnaden med stöd av el-certifikat, miljöbonusar och andra skatteförmåner, så kom det i höstas en energibalansprognos från Svenska Kraftnät till regeringen om att vindkraftens produktivitet i förhållande till installerad effekt beräknades till 5 %. En beräkning som för övrigt styrks av det faktum att Sveriges ca: 800 vindkraftverk endast lyckades producera knappt 1 % av elenergin. Detta får vindkraften att nästan framstå som ett energipolitiskt skämt. Det som framgår är att vindkraften saknar energipolitisk betydelse och varför ska den då byggas ut, till priset av att tusentals människors levnadsmiljöer och kulturlandskap spolieras.
Danmark satsar på gas.
Den danska regeringen offentliggjorde 19 januari 2007 sin plan för en ny energipolitik fram till 2025. Vi gör ett sammandrag av de punkter planen tar upp vad gäller vindkraft.
1) Mer vindenergi kräver en väsentlig förstärkning av el- nätet.
2) Vi får inte undervärdera kostnaderna för produktionskapacitet när det är vindstilla (eller för att garantera en säker leverans av el- energi vår anmärkning)
3) Det finns behov av att utveckla hur svängningarna i vindkraftens el- distribution skall kunna övervinnas. Ett är att använda elpatroner i varmvattenverk.
Tyvärr är produktion av el- energi dyr och vi tror inte på att det blir lönsamt att använda sig av elpatroner för att värma upp varmvattenverk, men det är en idé i alla fall.
Den som vill läsa hela rapporten går det bra att gå in på www.energinet.dk och klicka på "framsynet dansk energipolitik". Vad som slår en är att framtidsplanerna för dansk energiförsörjning fram till 2025 har vindkraften kommit i bakgrunden för att inte säga helt ha kommit bort. Nu kommer man att satsa på en utbyggnad av gas som till en del skall komma från den planerade gasledningen utanför Gotland
Vi tror att det är viktigt att de politiska vindkraftsförespråkarna både på riks- och lokal nivå tar del av vad som sker i omvärlden.
Vi måste vara realistiska och inte använda oss av skygglappar.
Läs mer om