Vindkraftsexploatörernas särintresse det viktigaste?

Näsudden. Ett bra område för vindkraftverk. Eller?Arkivfoto: Tobias Wallström

Näsudden. Ett bra område för vindkraftverk. Eller?Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2011-01-12 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I DN debatt den 30/12 hade konstnären Lars Jonsson och filmaren Jan Troell en debattartikel "Skandal att myndigheterna struntar i människors oro".

I en utmärkt artikel tog de bland annat upp den nonchalans som den lokala opinionen möts av från myndighetshåll och den gräddfil som vindkraftsetableringar har fått gentemot andra etableringar.

Den oro och maktlöshet som många känner för att de inte vet hur vindkraften påverkar deras hälsa, natur och miljö och att ingen seriös forskning görs om denna påverkan.

Den 4 januari 2011 replikerade ett antal ordföranden och vice ordföranden för olika vindkraftssamfälligheter på Gotland denna debattartikel. De olika delägarnas antal redovisades också för att ge tyngd åt repliken. Nu är frågan om dessa andelsägare representerar ett särintresse eller ett allmänt intresse.

Vad menas då med ett särintresse? Särintresset kan ha många definitioner. I det här fallet är särintresse ett intresse som tillgodoses på andras bekostnad. Om till exempel A får det bättre genom att B tvingas avstå resurser till förmän för A så tillgodoses ett särintresse.

Ett allmänt intresse däremot karaktäriseras av det tillgodoser alla. Om till exempel C och D båda får det bättre genom en ömsesidigt fördelaktig marknadstransaktion så tillgodoses ett allmänintresse.

Med den definitionen på särintresse och allmänintresse påstår vi, att de som undertecknade repliken representerade ett särintresse. De tjänar pengar på vindkraften, tack vare de subventioner som betalas av elkonsumenterna. Subventioner som leder till en dyrare elkostnad. Detta är en ensidig marknadstransaktion.

Lars Jonsson och Jan Troell menar också att lokala opinioner möts med nonchalans av myndigheterna.

Detta bemöts av de åtta representanterna för gotländska vindkraftsföretag som skriver: "Vi möts inte av nonchalans från statligt håll (läs Länsstyrelsen) - tvärtom".

Nej tacka för det, när både Kommun och Länsstyrelse gynnar utbyggnaden utan hänsyn till den opinion som finns. En opinion som till stor del består av fast boende gotlänningar men också till en del av "sommargotlänningar" som anser att vindkraftverken har en stor inverkan på boendemiljö, allemansrätt och vårt gemensamma kulturlandskap.

Men även den oro som många känner för hur deras hälsa kan påverkas men inte vågar framföra sin oro för risken att bli "utfrysta" av grannarna.

Lars Jonssons och Jan Troells debattartikel representerar ett allmänintresse.

Är vi beredda att betala vindkraftsexploatörernas och andelsägarnas vinster på våra elräkningar?

Ska vi fortsättningsvis känna oro för vår hälsa, ska vi offra vårt gemensamma kulturlandskap och våra naturvärden för att berika ett fåtal personer?

Det är det debattartikeln den 31/12 i DN handlade om.

Läs mer om