Enligt Svensk Vindenergis (lobbygruppen för vindkraft) beräkningar producerades 2,5 TWh år 2009 med ett stöd på 870 miljoner kronor det vill säga den producerade energin fick ett stöd på 34,8 öre per kWh. Målet för vindkraftsexplosionen är satt att i framtiden producera 30 TWh. Enligt nationalekonomen Radetzki skulle en utbyggnad i den storleksordningen kosta omkring 300 miljarder kronor. Siffran har aldrig dementerats. För dessa pengar skulle vi kunna bygga sex kärnkraftverk.
När förnybara energislag debatteras så får vi aldrig veta vad de förnybara energislagen egentligen kostar eller samhällets bidrag. Vindkraftslobbyn går ett steg ytterligare för att dölja vindkraftens brister. Vindkraftslobbyn talar alltid om hur mycket energi ett verk kan producera om det finns vind att tillgå. I sin reklamkampanj är det alltid så eller så många villor som kan försörjas med el- energi. Det talas inte om hur mycket effekt av Sveriges totala effektbehov vindkraften bidrar med.
Sverige har en installerad effekt på totalt 35 200 MW och utnyttjar vanligtvis 75 procent under ett normalår (enligt den ekonomiska föreningen Elbruk). Vi behöver inte en impotent energiproducent som vindkraften utgör och som dessutom har höga fasta kostnader.
Bioenergi är på stark frammarsch. Ingen vet hur mycket subventioner som ligger bakom den frammarschen. Vad vi vet är att den dyraste el- energiproduktionen kommer från fossileldade (olja och gas) värmekraftverk. Troligtvis blir det mycket dyrare med biobränsle i jämförelse med de fossila bränslena.
För att vi konsumenter och vår industri ska få fakta för att kunna välja energislag bör energimarknaden befrias från statliga bidrag och verka på en konkurrensutsatt marknad. Ny teknik? Värmekraftverk är ingen ny teknik och inte heller vindkraft eller vindmöllor. Produktutvecklingskostnader har varje företag utan stöd från samhället.