Vindsnurror på fler platser

En snöstormig dag ser vilket landskap som  helst mindre inbjudande ut, och den här bilden av vindkraftverk på Näs passar kanske därför bättre ihop med Bror Lindahls och Nils Ronquists uppfattning om denna i grunden rena energikälla. Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

En snöstormig dag ser vilket landskap som helst mindre inbjudande ut, och den här bilden av vindkraftverk på Näs passar kanske därför bättre ihop med Bror Lindahls och Nils Ronquists uppfattning om denna i grunden rena energikälla. Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2009-02-25 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många fler vindsnurror på helt nya platser kunde man läsa för några dagar sedan. Varför det, det finns igen brist på el i Sverige för närvarande. Däremot så kommer en brist att uppstå runt år 2020 när våra nuvarande kärnkraftverk tjänat ut. För att kunna klara av den brist på el, som då uppstår, så måste nya kärnkraftverk byggas. Den bristen kommer inte att kunna ersättas med vindkraft.
Att i nuläget bygga subventionerad vindkraft som inte behövs och dra en ny kabel till Gotland, en kabel som i så fall bara behövs fullt ut och i en riktning cirka 20 procent av årets timmar, är inte samhällsekonomiskt försvarbart.
Dubbla system är ett dyrt sätt att spara vatten på.
Skall den brist på el som uppstår när kärnkraftverken tjänat ut ersättas med vindkraft, så måste samtidigt vattenkraften byggas ut så att motsvarande reglereffekt finns tillgänglig. För att klara det behov av ny reglereffekt som uppstår, vid den massiva utbyggnad av vindkraft som en del förespråkar, så räcker inte ens våra o-utbyggda älvar till. Alternativet är reglereffekt från danska/tyska kol- och gaskraftverk. Något som även de mest fanatiska vindkraftsivrare borde inse.
Men det är inte behovet av el eller omtanke om kulturlandskap och boendemiljö som styr exploatörerna och vindkraftsägarna. Det är den stora vinst som de får genom de stora subventioner vi elkonsumenter tvingas betala.
Läs mer om