Gymnasieskolans kostnadsbild har vi diskuterat tidigare. Dyrast i landet på lokaler, billigast i landet på elevhälsa och billigast på lärarkostnader. Informationen kommer från den offentliga statistiken, förvaltad av Skolverket och SCB, så den vågar vi lita på.
Kvaliteten på ledarskapet: Den minnesgode vet att vid 1990-talets slut gick kommunen från en enda gymnasieskola (Säveskolan) till flera (CPG, EAG, RSG blev förkortningarna) eftersom en ensam rektor tappade kontakten med administration, lärare och elever.
Då var det således alltför utmanande för en enda person att överblicka och leda.
Nu har förvaltningen tvingat tillbaka organisationen till en enda gymnasieskola (WG Wisbygymnasiet) med en enda rektor istället för att säkerställa en bra samverkan mellan de tre. Därtill finns det nu en uppsättning mellanchefer, så allt bör ha blivit mångfalt bättre än situationen för 20 år sedan.
Skolinspektionen och SCB genomför årligen, på vårterminen, en gymnasieenkät med elever i årskurs 2 och personal i alla Sveriges gymnasier. Eleverna besvarar 42 frågor på en 10-gradig skala och personalen 57 frågor i 19 grupper på samma 10-gradiga skala.
Sammanställningen ger en beskrivning av skolans situation men också möjlighet att jämföra och rangordna med övriga gymnasier i Sverige.
Elevernas samlade bild är att Wisbygymnasiet är knappt medelmåttigt men personalen placerar gymnasiet en bit ner bland de sämsta tio procenten av Sveriges gymnasier!
Slutledningarna är två: I våras var Wisbygymnasiet en av Sveriges absolut sämst ledda gymnasieskolor med ytterst dåliga relationer mellan skolledning och personal.
Därtill har personalen, trots stora elevgrupper och otillräckligt med tid tillgänglig för för- och efterarbete, nästan lyckats försvara de aspekter som rör mötet i undervisningssituationen.
I vad mån dessa lednings- och undervisningsaspekter förbättrats i och med det aktuella läsåret eller om resan mot absoluta botten går vidare med maximal hastighet är för mig en öppen fråga med okänt svar. Vem känner situationen och kan svara oväldigt?
Lena Nordström, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildning, uttrycker stort förtroende för skolledningen vid Wisbygymnasiet, så Lena kan dessvärre inte svara på frågan.
Lena anger också att hon vet att de (skolledningen) bedriver en gymnasieutbildning av hög kvalitet för Gotlands ungdomar – men låt mig säga att det är lärarkåren som bedriver undervisningen trots den situation som den övergripande organisationen skapar.