Vilket systemfel talar ni om?

Grundskola2019-09-30 12:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Systemfel, säger ansvarige skolpolitikern Stefan Nypelius, när han i en artikel i GT kommenterar Skolverkets beslut att regionen eventuellt tvingas betala tillbaka 9084579 kronor plus 2 procents ränta, som Skolverket tidigare tillfört regionen i statsbidrag.

Det gäller lågstadiesatsningen 2018-19. Bidraget ska användas för att anställa mer personal i förskoleklasser och lågstadiet. Därmed får lärarna mer tid för undervisning och för varje elev. Uppgifter om hur kommun/huvudman eventuellt behöver betala tillbaka publiceras efter budgetårets slut 2019.

Det är sammanlagt 796 kommuner och andra aktörer som fått sammanlagt nära 3 miljarder kronor i bidrag. Exempelvis Tyresö kommun har fått 10120937 kr i total bidragsram. Där håller man just nu på att bygga en skola med plats för tusen elever. Bygget får inget statligt bidrag.

Reglerna är glasklara när det gäller uppföljning och redovisning av statsbidraget. Mottagaren  är skyldig att lämna ekonomisk och annan redovisning till Statens skolverk som verket begär. Oriktiga eller felaktiga uppgifter gör att återbetalning skall ske.

Var finns systemfelet i generösa satsningen på förskolan och grundskolans årskurser 1-3?

Det vore bra om journalister och ledarskribenter var noga med att berätta hela historier och inte utelämnar relevant information.

Vill få svar på hanteringen av det stora rambidraget till Gotland på över 9 miljoner kronor.