Regionen förhalar gymnastikhall

Gymnastikträning på Gotland, under besvärliga och trängda former.

Gymnastikträning på Gotland, under besvärliga och trängda former.

Foto: Ulf Jönsson

Gymnastik2019-01-29 19:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu står en grupp finansiärer med en pengapåse innehållande 25 miljoner utanför regionens dörr. Pengar som kan finansiera bygget av en gymnastikhall i Visby. Anläggningen är planerad och ritad, arvsfonden kontaktad för inköp av redskap och barnen står förväntansfulla. Då väljer politikerna att riva upp tidigare överenskommelser och bordlägga beslut. Genom att, återigen, tillsätta nya utredningar riskerar vi att gå miste om chansen att få hallen finansierad.

Visbygymnasterna har i dag knappt 700 medlemmar, varav 500 tjejer, som tränar i Säveskolans lokaler. Vi kunde varit fler, men bristen på halltider gör att köerna för att få träna gymnastik bara växer.

Säkerhetsriskerna är alarmerande, skador förekommer varje vecka på grund av bristande skyddsutrustning.

Vid varje träning plockas alla redskap fram och tillbaka. Flera ton redskap rullas på hemmabyggda plattor bland barfotabarn. Sju dagar i veckan. I andra länder krävs certifierad personal för att montera en dambarr, här sker det med hjälp av frivilliga föräldrar. Om detta vore en arbetsplats hade regionens skyddsombud ingripit för länge sedan.

Under de 10 år vi drivit frågan om en gymnastikhall har Region Gotland inte kommit närmare ett beslut om att själv finansiera hallen. Förståeligt, med tanke på de stora behoven hos öns alla idrotter. Visbygymnasterna har därför ordnat privata finansiärer för att skapa ett unikt gymnastikcenter för lokala, regionala och nationella gymnaster. Detta skulle bespara regionen åtskilliga miljoner som kan användas till andra idrottsanläggningar.

Driftsbidraget för detta skulle vara omkring 500 000 per år. En spottstyver sett till vad driften av andra anläggningar kostar. I dag får tjejidrotten en bråkdel av regionens bidrag till kultur och fritid. Kanske är det dags att utjämna skillnaderna nu? Dessutom skulle hela 52 träningstimmar per vecka frigöras till andra idrotter.

Gymnastiken är en väg till en aktiv uppväxt. Den ger glädje, gemenskap, styrka, mod och självförtroende. I dagens samhälle där barnfetma och psykisk ohälsa är ett växande problem bidrar gymnastik till en rörelseglädje som gör skillnad. En ny gymnastikhall är en investering för hela idrottsgotland, för våra barn och ungdomar och för deras framtid.