Svar till signaturen Klas Hunett ”Kan Eva Ahlin stava till intressekonflikt?”
I Världsarvet Hansestaden Visby gäller inte rivningsförbud, som insändarskribenten hävdar. Däremot gäller rivningslovsplikt, som det brukar inom detaljplaner.
I Byggnadsordningen, som är en del av detaljplanen, står att läsa:
· Rivning är olämpligt och ska undvikas.
· Rivningslov kan medges i undantagsfall för byggnader med begränsat kulturvärde.
Enligt plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan om åtgärden bland annat inte strider mot detaljplanen.
Ett bygglov kan kräva att rivningslov av befintlig byggnad ges.
Att länsstyrelsen beslutade att förbehålla sig rätten att överpröva rivningsloven i Visby Innerstad beklagar jag. Att länsstyrelsen bedömde att denna förbehållna rätt skulle användas på rivningslovet på Atterdag 6 (Gottgluggen, före detta Malenas Ateljé och ett garage) anser jag är att se som att länsstyrelsen delvis upphävt den demokratiskt antagna detaljplanen.
Nästa del i insändaren handlar om vad jag ser som en konflikt. Min bedömning är att samtliga jag talat med vill att världsarvet tas till vara, att samtliga ser värdet i Världsarvet Hansestaden Visby.
Samtliga vill att Visby innerstad förblir levande. Som exempel vill jag nämna denna text från Region Gotlands hemsida: ”Att Hansestaden, det vill säga staden innanför murarna och dess omedelbara omgivning, är och förblir en levande och attraktiv plats året runt är viktig i utvecklingen av hela Gotland. Människorna i staden, kultur, näringsliv och turism är våra drivkrafter. Tillsammans ska vi vårda, bevara och utveckla Hansestaden Visby.”
Det är ingen som hittills sagt emot något av detta. Däremot gör människor olika tolkningar och betoningar av ovanstående utifrån sina värderingar.
Insändarskribentens värderingar lyser igenom när dialog och samverkan likställs med korruption. Det är företagare och privatpersoner som lever och verkar i världsarvet som tillsammans med myndigheterna möjliggör att vi vårdar, bevarar och utvecklar Hansestaden Visby, samtidigt som vi alla gotlänningar och besökare tillsammans ser till att det är just den levande stad som gjorde att vi utsågs till världsarv.
Alla behövs. Vi vill samma sak. Vi ser olika vägar dit. Min väg är samverkan och dialog.