Samarbete kring situationen för de hemlösa

Hemlöshet2020-04-08 18:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natthärbärget Birkagården i Visby påverkas, liksom övriga samhället, av oron och det förändrade läget på grund av coronasmittan. 

Härbärget håller fortsatt öppet nattetid men det är ett ansträngt läge, för de som kommer dit och övernattar, för de anställda och för volontärerna som jobbar där. Domkyrkoförsamlingen har pausat dagverksamheten för att så länge som det bara går, ge de hemlösa en möjlighet till tak över huvudet nattetid.

Verksamheten drivs av Svenska kyrkan med starkt stöd av Region Gotland. Röda korset och Föreningen Hela människan finns med som stödjande partners. Och det är genom ett fortsatt samarbete vi hjälper de människor som kommer till Birkagården. Dialogen mellan Visby domkyrkoförsamling och socialförvaltningen är mycket tät för att vi ska hålla varandra uppdaterade om läget.

I en insändare tidigare i veckan med rubriken ”Hemlöshet” efterfrågades svar på hur vi löser situationen för den här gruppen. Vårt svar är att vi inte har alla svar just nu. Vi följer våra nattgästers hälsotillstånd och är beredda att vidta nödvändiga åtgärder. Läget kan snabbt förändras i dessa dagar. Det finns inga boenden för den här målgruppen som står tomma. Men tillsammans arbetar vi för att lösa de problem som uppkommer och ha så stor beredskap som det bara är möjligt. För domkyrkoförsamlingens medarbetare, anställda och ideella, gäller naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer.