Lyssna på kroppens varningssignaler

Cirka 300 000 uppskattas ha hjärtsvikt. Men det går att förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar.

Cirka 300 000 uppskattas ha hjärtsvikt. Men det går att förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar.

Foto: Jessica Gow/TT

Hjärt- och kärlsjukdomar2020-02-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt februari till Hjärtemånaden. Med Hjärtemånaden vill förbundet öka kunskapen om hjärtat och hjärt- och kärlsjukdom, om risk- och friskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som är Sveriges vanligaste dödsorsak.

I Sverige har över 370 000 människor förmaksflimmer och räknar man in mörkersiffror kan det vara över en halv miljon personer som lever med diagnosen. Cirka 300 000 uppskattas ha hjärtsvikt. Men det går att förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar.

Genom att regelbundet hålla koll på kroppens varningssignaler kan man minska risken att drabbas av till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller förmaksflimmer. Budskapet är att lyssna på kroppens varningssignaler, att leva hälsosamt samt att hålla koll på blodtryck och kolesterolvärden och undvika fysisk inaktivitet som är kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

Hjärt- och kärlsjukdom drabbar människor i alla åldrar, regioner och samhällsklasser, men det finns stora socioekonomiska skillnader inom hjärt­hälsan där personer med lägre utbildning löper betydligt större risk att drabbas.

Vi ser att mer måste till för att ge personer som redan insjuknat så goda förutsättningar som möjligt att leva ett bra liv. 

Vi vill att:

Alla insatser som görs i sjukvården ska utgå från ett personcentrerat synsätt utifrån individens behov.

Fler personer med hjärt- och kärlsjukdom får tillgång till strukturerad patientutbildning för att ge förutsättningar för en god egenvård.

Bostadsort, din bakgrund eller utbildning inte ska vara avgörande för vilken vård du får.

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av Sveriges stora vårdutmaningar. För att rädda fler liv är tidig diagnos och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar samt ett bättre stöd till livsstilsförändring grundläggande. Därför måste regioner i samverkan med civilsamhället satsa på förebyggande hälsovård och sekundär­prevention, inte minst med fokus på socioekonomiskt utsatta grupper. 

Ett starkt stöd från samhället tillsammans med att fler lyssnar på kroppens varningssignaler skulle kunna förhindra många fall av allvarlig hjärt- och kärlsjukdom och ge fler människor möjligheten att leva ett bra liv.