Stortorgdagen ska inte flyttas på

Högtider2019-10-04 19:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, nu var den 139:e Stortorgdagen i Hemse till ända. Vilken succé denna dag blev, massor av trevliga människor. Vilket vackert väder och lite nydaning av marknaden.

Som en av Hemse Stortorgdags väktare vill jag bara säga "byt inte dag". Jag ställer mig helt bakom att starta upp marknaden senare på dagen för att sluta senare på kvällen. Jag besökte tivolit på eftermiddagen och fick se långa köer till olika attraktioner.

Marknadsplatsen asfalterades år 1969 drygt 50 år har gått, tänk vad mycket lera det var tidigare på denna plats.    Stortorgdagen har en särställning på ön och hösten, det var den första dagen i oktober som drängarna och pigorna fick byta arbetsplats/gård.

Om folk tyckte det var fel dag, skulle det inte komma någon denna dag. Vädret har helt klart en mycket viktig inverkan. Det är nog så, att det gäller att producera marknaden. Kanske borde vi få se lite mera av närproducerat hantverk och grönsaker bland annat. Lite av nytänkande har vi upplevt idag, vad kommer det inte nästa år?

Sudrets HC och Hemse BK som är arrangörer av marknaden gör ett jättestort arbete. Kostnaderna är mycket höga så det är svårt att få debet och kredit gå ihop.Alla intresserade bör vara konstruktiva och hjälpa arrangörerna att behålla denna dag. Att byta datum är som att byta datum på Julafton och vem skulle vilja detta?